АМКУ: Івано-Франківська міська рада звузила права орендарів землі

Адміністративна колегія Західного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України 21 вересня 2023 року прийняла рішення про визнання окремих дій Івано-Франківської міської ради порушенням законодавства про захист економічної конкуренції. Йдеться про затвердження органом місцевого самоврядування форми Договору оренди землі, що суперечить чинному законодавству.

Порушення було виявлено за результатами здійснення Відділенням контролю за дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції під час прийняття рішень органами місцевого самоврядування у сфері земельних відносин. Зокрема, Відділенням було встановлено, що у рішенні Івано-Франківської міської ради № 472-19 «Про внесення змін до рішення міської ради від 27.06.2019 №148-27», додатком затверджено форму Договору оренди землі. У цій формі перелік прав орендаря було неправомірно звужено, порівняно з визначеним статтею 25 Закону України «Про оренду землі». Також – передбачено можливість розірвання орендодавцем (Івано-Франківською міською радою) в односторонньому порядку договору, а основою для розірвання договору є рішення тієї міської ради, що суперечить Типовому договору оренди землі, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 03.03.2004 № 220 «Про затвердження Типового договору оренди землі».

«Такі дії Івано-Франківської міської ради можуть створювати несприятливі умови для здійснення господарської діяльності суб’єктами господарювання, що орендують земельні ділянки комунальної власності, та призводити до обмеження їхньої конкурентоспроможності. Адміністративна колегія Західного МТВ визнала перераховані вище дії Івано-Франківської міської ради порушенням законодавства про захист економічної конкуренції, у вигляді антиконкурентних дій органів місцевого самоврядування. Орган місцевого самоврядування зобов’язано припинити порушення в двомісячний строк», - йдеться у повідомленні Західного міжобласного територіального відділення АМКУ.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.