Асоціація міст України просить ЮНЕСКО внести пам’ятки Галича до світової спадщини

Асоціація міст України спрямувала звернення до ЮНЕСКО щодо внесення історичних пам’яток м. Галича до світової спадщини.

Як наголосили ініціатори звернення, свого часу Галицько-Волинське князівство з центром у Галичі відіграло велику історичну роль, як економічний та культурний центр Київської Русі. Було непоборною твердинею оборони та захисту земель наших пращурів, на яких зароджувалася та утверджувалася військова і державна міць, наша єдність, тут було закладено фундамент нашої ідентичності, духу волі і прагнення до свободи.

«Просимо розглянути питання про внесення до Списку всесвітньої спадщини, який формується відповідно до Конвенції «Про охорону всесвітньої культури і природної спадщини» від 1972 року, і до якої Україна приєдналася у 1988 році: Крилоське городище як комплексну памʼятку першорядного історичного значення, що відзначається в дослідженнях як центр Великого Галича та Храм Святого Пантелеймона, датування про який у науковій літературі розпочинається із 1200 року… Внесення цих та інших памʼяток до списку таких, що будуть під охороною ЮНЕСКО, сприятиме інтеграції України у світовий культурний простір», – йдеться у зверненні.
Виконавчий директор Івано-Франківського РВ АМУ Юрій Стефанчук підкреслив: «На жаль, сьогодні святкові урочистості відбуваються у час, коли Україна вкотре виборює своє право на свободу та незалежність. Проте, віддаючи шану минулому, ми робимо неоціненну інвестицію у наше майбутнє. Адже сьогодні ми з вами продовжуємо творити нашу спільну історію. Ми беремо нитку від Короля Данила Галицького і тягнемо її у майбутнє, демонструючи цим усьому світу, що ми – українці – нащадки своїх великих предків, які жили на цій землі тисячу років тому! Сьогодні ми розуміємо, що однією із основ сучасної стійкості українського народу є сильне місцеве самоврядування, яке стоїть на сторожі захисту демократії. Та для того, щоб місцеве самоврядування в Україні процвітало, Асоціація міст України щодня веде клопітку роботу зі забезпечення прав та інтересів муніципалітетів».

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.