Апеляційний суд змінив вирок п’яному водію, який скоїв аварію

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Івано-Франківського апеляційного суду змінила вирок п'яному водію, який скоїв аварію з потерпілим на території Єзупільської громади.

18 квітня 2021 року близько першої години ночі обвинувачений, перебуваючи у стані алкогольного сп'яніння, рухався автомобілем Volkswagen Passat між смт.Єзуполем та с.Побережжям. У цей час на грунтовому узбіччі стояв припаркований автомобіль марки ВАЗ-2108 із увімкненою аварійною сигналізацією та вимкненим двигуном. Водій, порушивши ряд вимог ПДР, зіткнувся з припаркованим автомобілем та вчинив наїзд на чоловіка, який перебував поряд з авто.

У результаті наїзду потерпілий зазнав численних ушкоджень тулуба на ніг, які відповідно до висновку судово-медичної експертизи відносяться до тяжких тілесних ушкоджень, які небезпечні для життя.

Суддя Тисменицького районного суду визнав обвинуваченого винним та призначив покарання у виді штрафу в розмірі чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що в твердій грошовій сумі становить 68000 (шістдесят вісім тисяч) гривень.

«Не погодившись з вказаним вироком суду, заступник керівника Івано-Франківської обласної прокуратури подав апеляційну скаргу, в якій не оспорюючи доведеність вини, правильність кваліфікації дій, вважає вирок незаконним з підстав істотного порушення вимог кримінально-процесуального закону, неправильного застосування закону України про кримінальну відповідальність, невідповідності призначеного покарання ступеню тяжкості кримінального правопорушення та особі обвинуваченого внаслідок м'якості. Вважає, що судом у мотивувальній частині вироку не наведено мотиви прийнятого рішення та при призначенні показання із застосуванням ст.69 КК України, нижче найнижчої межі, передбаченої санкцією статті закону про кримінальну відповідальність, суд допустив неправильне застосування закону України про кримінальну відповідальність. Прокурор вважає, що наведені судом обставини при призначенні покарання не давали суду підстави для призначення покарання із застосуванням ст.69 КК України», - йдеться у вироку Апеляційного суду.

Апеляційну скаргу заступника керівника Івано-Франківської обласної прокуратури суд задовольнив.

Вирок Тисменицького районного суду Івано-Франківської області від 30 червня 2023 року щодо обвинуваченого скасували в частині призначення покарання та постановили новий вирок.

Суд визнав обвинуваченого винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286-1 КК України.

Суд призначив обвинуваченому покарання за ч. 2 ст. 286-1 КК України у виді 3 (трьох) років позбавлення волі із позбавленням права керувати транспортними засобами строком на 5( п'ять) років.

Строк основного покарання обвинуваченому рахуватимуть з моменту його затримання в порядку виконання вироку суду.

Вирок Колегії суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Івано-Франківського апеляційного суду набирає законної сили з моменту його проголошення.

Вирок може бути оскаржений до Верховного Суду протягом трьох місяців з дня його проголошення, а засудженим, який тримається під вартою,- в той самий строк з дня вручення йому копії судового рішення.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.