Суд закрив справу проти керівника «Товариства сприяння оборони України»

Івано-Франківський міський суд закрив кримінальне провадження проти уродженця с.Соснівки Камінь-Каширського району Волинської області, якого звинувачували у службовому підробленні.

Йдеться про Поліводу Володимира Івановича.

«Обвинувачений вчинив зловживання повноваженнями з метою одержання неправомірної вигоди для себе та інших використання всупереч інтересам юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми службовою особою такої юридичної особи своїх повноважень, що завдало істотної шкоди Івано-Франківській обласній організації Товариства сприяння обороні України та Громадській Організації «Товариства сприяння оборони України (ТСО України)», а також, службовому підробленні, зокрема видачі службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів», - йдеться у вироку суду.

У 2017 році обвинувачений, перебуваючи на посаді голови Івано-Франківської обласної організації ТСО України, без проведення Засідання Ради Правління обласної організації, підписав та скріпив печаткою Івано-Франківської обласної організації ТСО України, Постанову Ради Правління Івано-Франківської обласної організації ТСО України від 20.10.2017, протокол № 2/3 Позачергового засідання Ради Правління обласної організації ТСО України від 20.10.2017 та витяг із даного протоколу від 20.10.2017, надавши їм статусу офіційного документа.

На підставі вказаного підробленого протоколу позачергового засідання Ради Правління Івано-Франківської обласної організації ТСО України вирішено: погодити договір на будівництво технічних та допоміжних приміщень для розміщення станції технічного обслуговування транспортних засобів (у формі боксових гаражів) по вул. Набережна ім. В. Стефаника, 9 у м. Івано-Франківську між Івано-Франківською обласною організацією ТСО України, Івано-Франківським спортивно-технічним клубом ТСО України та ТОВ «Інвестайм» для забезпечення ефективної роботи організації; надати дозвіл на передачу у власність шляхом відчуження (міни) суміжного приміщення площею 307,3 кв.м., літера «А» № 24, № 24а, котре знаходиться поруч адміністративної будівлі Івано-Франківської обласної організації ТСО України в рахунок оплати за виконання умов договору будівництва технічних та допоміжних приміщень для розміщення станції технічного обслуговування транспортних засобів (у формі боксових гаражів) після передачі збудованих приміщень у власність Івано-Франківської обласної організації ТСО України; контроль за виконанням цієї постанови покласти на начальника управління внутрішнього аудиту і управління майном апарату Правління.

У договорі вказано, що після завершення будівництва, введення Об'єкта в експлуатацію та підписання Акта прийому-передачі Івано-Франківська обласна організація набуває право власності на ввесь об'єкт без врахування тієї частини, яка за умовами договору чи додатків до нього може бути передана ТОВ «Інвестайм».

22 січня 2019 року невстановлена в ході досудового розслідування особа звернулась до начальника відділу державної реєстрації речових прав на нерухоме майно Узинської сільської ради із заявою про державну реєстрацію прав та їх обтяжень (щодо права власності) на об'єкт незавершеного будівництва в м. Івано-Франківську по вул. Набережна ім. В. Стефаника, 9. На підставі вказаних документів, 24.01.2019 року начальника відділу державної реєстрації речових прав на нерухоме майно Узинської сільської ради провів державну реєстрацію права приватної власності на незавершене будівництво (нежитлове приміщення, готовністю 80%), що розташований Івано-Франківська область, м. Івано-Франківськ, вул. Набережна ім. В. Стефаника, 9, за суб'єктом: ТОВ «ІНВЕСТАЙМ».

Продовжуючи реалізацію свого протиправного умислу, голова громадської організації Івано-Франківська обласна організація ТСО України, з метою одержання неправомірної вигоди для себе та інших осіб, всупереч інтересам юридичної особи приватного права та всупереч умов договору, погодженого Радою Правління ГО «ТСО України», на підставі підробленого протоколу Ради Правління № 2/3 від 20.10.2017 року, укладає договір міни із ТОВ «ІНВЕСТАЙМ», який посвідчений приватним нотаріусом Івано-Франківського нотаріального округу 11.02.2019 та зареєстровано в реєстрі за № 508.

У відповідності до п. 1 договору міни, Івано-Франківська обласна організація ТСО України передала ТОВ «ІНВЕСТАЙМ» 5/100 об`єкту адміністративно-виробничі приміщення, учбові будівлі та гаражі, що знаходяться в м. Івано-Франківську, вул. Гетьмана Мазепи, будинок №144, що становить наступні приміщення 1-го поверху літери «А»: 24 кабінет, площею 199,5 кв.м., 24а кабінет, площею 107,8 кв.м., загальною площею 307,3 кв.м., а ТОВ «ІНВЕСТАЙМ» передало Івано-Франківській обласній організації ТСО України об'єкт незавершеного будівництва готовністю 80%, що знаходиться за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. Набережна ім. В.Стефаника, 9.

Згідно висновку експерта за результатами проведення комплексної судової оціночно-будівельної та будівельно-технічної експертизи, вартість 5/100 частки адміністративно-виробничих приміщення 1-го поверху літери «А» загальною площею 307,3 м2, в склад яких входить приміщення кабінету №24 площею 199,5 м2, кабінет №24а площею 107,8 м2, (реєстраційний номер об'єкта нерухомості - 903582626101), що розташовані по вул. Мазепи, 144 в м. Івано-Франківську, становить 199 668 грн з урахуванням ПДВ та 166 387 грн без ПДВ.

На підготовчому судовому засіданні обвинувачений заявив клопотання про звільнення його від кримінальної відповідальності, передбаченої ч.1 ст.364-1, ч.1 ст.366 КК України у зв'язку з закінченням строків давності, про що подав суду письмове клопотання. Правові наслідки закриття провадження з таких підстав обвинуваченому зрозуміло.

Прокурор зазначив, що заявлене обвинуваченим клопотання підлягає до задоволення, а тому також просив суд звільнити від кримінальної відповідальності у зв'язку з закінченням строків давності.

Суд звільнив обвинуваченого від кримінальної відповідальності, передбаченої ч.1 ст.364-1, ч.1 ст.366 КК України на підставі ст.49 КК України у зв'язку із закінченням строків давності. Кримінальне провадження на підставі п.1 ч.2 ст.284 КПК України закрив.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. Ухвала може бути оскаржена до Івано-Франківського апеляційного суду протягом семи днів з дня її оголошення, шляхом подачі апеляційної скарги через Івано-Франківський міський суд.

Ухвалу підписав суддя Олег Лазарів.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.