Помер прикарпатський нафтовик Іван Петраш

Помер видатний працівник нафтогазового комплексу Прикарпаття Іван Петраш.

Похорон відбудеться 20 серпня о 13:00 в Будинку смутку по вулиці Ребета в Івано-Франківську.

Петраш Іван народився 25 березня 1934 року в Богородчанах.

Після закінчення школи вчився у Львівському політехнічному інституті і в 1956 році був направлений в м. Долину на роботу в нафтогазовидобувне управління.

Вже в 1965 році стає головним інженером об'єднання «Укрзахіднафтогаз», яке виконувало функції галузевого управління Львівського раднаргоспу. Всього в об'єднанні працювало більше 48 тис. чол. Після п'яти років плідної праці, в 1970 році, в зв'язку з ліквідацією об'єднання переводиться на роботу в Івано-Франківське управління по видобутку і транспорту газу, нині УМГ «Прикарпаттрансгаз». Напрацьований творчий доробок втілює в кандидатську дисертацію на тему «Вивчення процесу перекачки високов'язких парафінистих нафт на нафтових родовищах Прикарпаття», із захистом якої в 1973 році у Всесоюзному науково-дослідному інституті «Нефть», в Москві, здобуває наукову ступінь кандидата технічних наук.

В 1988 році за віком виходить на пенсію, але й після цього ще сім років працює в Угорщині першим заступником генерального директора спільного угорсько-російського підприємства «Панругаз». Автор більше 40 друкованих наукових праць та більше 50 винаходів і раціоналізаторських пропозицій.

Нагороджений Почесною Грамотою Президії Верховної Ради України, орденами «Знак пошани» і «Червоного трудового прапора», удостоєний почесних звань «Заслужений працівник газової промисловості СРСР» та «Заслужений працівник промисловості України» (1994). Знаходячись на пенсії, заснував і очолив фонд розвитку «Нафтогаз», діяльність якого спрямовує на подальший розвиток як промислової, так і, особливо, соціальної сфери галузі.

Під керівництвом І. М. Петраша збудовано 25 компресорних цехів, підземне газосховище, понад 4000 км. магістральних газопроводів. Була створена потужна газотранспортна система, яка проходить через Карпати та Одеську область до кордону України і Румунії. За роки роботи І. М. Петраша в управлінні газифіковано велику кількість населених пунктів в Одеській, Чернівецькій, Тернопільській, Івано-Франківській, Закарпатській областях, республіці Молдова. Разом з промисловим будівництвом споруджено більше 6 тисяч квартир для працівників «Прикарпаттрансгазу», школи, дитячі садки, лікарні, поліклініки та інші соціально-культурні об'єкти. На честь І. М. Петраша названі вулиці у селищі Богородчани та у м.Яремчі.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.