Керівник компанії Медведчука, який замовляв охорону об’єктів у Криму, заплатить штраф

Івано-Франківський міський суд виніс вирок керівнику ТОВ «Інвестиційна компанія «Спорт-Тур», який оплачував охорону об'єктів ФК «Динамо-Київ» у Криму.

Бенефіціаркою ТОВ «Інвестиційна компанія «Спорт-Тур» є Оксана Марченко - дружина одіозного проросійського політика Віктора Медведчука.

«У липні 2014 року бенефіціарний власник Товариства з обмеженою відповідальністю «Інвестиційна компанія «Спорт-Тур» та особа, матеріали кримінального провадження відносно якої виділено в окреме провадження, знаючи, що на окупованій території АР Крим знаходяться об'єкти нерухомості, які належать цьому підприємству, вступила в попередню змову із керівником ТОВ «Інвестиційна компанія «Укркапітал» та довіреною особою бенефіціарних власників ТОВ «Інвестиційна компанія «Спорт-Тур» та ТОВ «Інвестиційна компанія «Терра-Інвест» особами, матеріали кримінального провадження відносно яких виділено в окреме провадження, які проживали на території окупованого АР Крим, забезпечити охорону об'єктів нерухомості ТОВ «Інвестиційна компанія «Спорт-Тур» шляхом укладення договорів охорони майна з подальшим здійсненням фінансування дій, спрямованих на шкоду територіальної цілісності та недоторканості України, фінансового забезпечення збройних формувань російської федерації на території тимчасово окупованого АР Крим», - йдеться у вироку суду.

Обвинувачений підписав договір з «Федеральным государственным унитарным предприятием «Охрана» МВД РФ» на оплатну охорону «Профилактория ЗАО «ФК «Динамо-Киев», створивши можливість передачі фінансових ресурсів незаконним збройним формуванням російської федерації, які забезпечували окупацію АР Крим.

Зокрема, у 2014-2016 роках за охорону було сплачено майже 12 млн. російських рублів, які за курсом становлять більше 4 млн. гривень.

Крім того, у 2015 році у Москві було створено ООО «Таврия-Инвест», у статутний фонд якого передали об'єкти в Криму.

У 2016-2018 роках вже ООО «Таврия-Инвест» сплатила Росгвардії за охорону об'єктів у Криму на суму майже 25 млн. рублів (більше 8 млн. гривень). У 2020-2022 роках Росгвардії сплатили ще 12 млн. рублів за охоронні послуги.

На підготовчому судовому засіданні обвинувачений, визнавши в повній мірі свою винуватість за пред'явленим йому обвинуваченням, просив суд затвердити угоду про визнання винуватості від 6 липня 2023 року, наслідки укладення та затвердження угоди, вид покарання, яке буде застосовано до нього в разі затвердження угоди розуміє.

Захисник також просив суд затвердити угоду про визнання винуватості, що була укладена 6 липня 2023 року між його підзахисним та прокурором.

Суд виходить з вимог ст.50 КК України, відповідно до якої покарання має на меті не тільки кару, а й виправлення засуджених, а також запобігання вчиненню нових кримінальних правопорушень як засудженими, так і іншими особами. Покарання не має на меті завдати фізичних страждань або принизити людську гідність. При призначенні обвинуваченому покарання суд враховує ступінь тяжкості вчинення кримінального правопорушення, особу винного, а саме те, що обвинувачений виключно негативно ставиться до вчиненного, щиро жаліє за скоєним.

Суд затвердив угоду про визнання винуватості.

Суд визнав обвинуваченого винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст. 27 ч. 3 ст. 110-2 КК України, та з застосуванням ч.1, 2 ст.69 КК України, призначив покарання у виді штрафу в розмірі двадцяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 340 000 (триста сорок тисяч) грн, з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади та місцевого самоврядування на строк 3 (три) роки, без конфіскації майна.

Арешт накладений на майно, грошові кошти та корпоративні права обвинуваченого, відповідно до ухвал слідчих суддів Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області від 09.02.2023 року - скасували.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. Вирок може бути оскаржено до Івано-Франківського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення, шляхом подачі апеляційної скарги через Івано-Франківський міський суд, лише з підстав, передбачених статтею 394 КПК України.

Автор - Василь Мороз

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.