Прикарпатець, який готував державний переворот, отримав 7 років ув’язнення

Івано-Франківський міський суд виніс вирок уродженцю с.Белелуї Снятинського району, який вчинив змову про вчинення дій з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу та захоплення державної влади.

У період 2013-2014 років в обвинуваченого виник злочинний умисел із спеціальною метою насильницької зміни конституційного ладу та захоплення державної влади в Україні на порушення суспільних відносин, що забезпечують внутрішню безпеку України, захист її конституційного ладу та державної влади, шляхом захоплення із застосуванням сили органів державної влади.

У 2015-2016 роках обвинувачений брав участь в засіданнях ГО «Український вибір», під час яких обговорювалися питання встановлення «народовладдя» в Україні та популяризувалися ідеї необхідності зміни конституційного ладу та державної влади.

Обвинувачений координував свої дії з громадянином рф. Вони планували організацію «національних зборів», які повинні були висунути вимоги про усунення з посад осіб у вищих органах державної влади та місцевого самоврядування і шляхом проведення псевдовиборів новоутворених органів державної влади, так званих «Ради Старійшин» та «Вищої Духовної Ради». Усвідомлюючи, що для насильницької зміни конституційного ладу та захоплення державної влади в Україні необхідні відповідні фізичні та матеріальні ресурси, обвинувачений та росіянин передбачили утворення підконтрольного їм збройного формування, учасники якого повинні були забезпечувати охорону так званих «національних зборів» шляхом протидії працівникам правоохоронних органів, та у визначений момент вчинити захоплення будівель органів державної влади, мостів, вузлів комунікацій, транспортних засобів, сховищ, а також насильство щодо представників влади і силових структур, та інші дії, необхідні для захоплення державної влади України.

У жовтні-листопаді 2021 року, обвинувачений домовлявся з іншим чоловіком, який повинен був підшукати на території Хмельницької області близько 500 осіб з числа колишніх військовослужбовців, зокрема, які мають досвід ведення бойових дій, та за фінансову винагороду увійдуть до новостворених озброєних формувань, які в подальшому, будуть залучені для захоплення адміністративних будівель із застосуванням фізичного насильства та зброї, та усунення представників органів державної влади, осіб, що виконують функцію їх охорони, правоохоронних та контролюючих органів, на що він погодився.

В судовому засіданні обвинувачений свою вину у вчиненні інкримінованого кримінального правопорушення не визнав, суду пояснив, що жодних протиправних дій, які зазначені в обвинувальному акті, він не вчиняв. За його словами, він не бажав проведення революцій і майданів. В жовтні-листопаді 2021 року він брав участь у засіданні «Українського вибору» з іншим чоловіком, якому він запропонував увійти в штаб по підготовці національних зборів. Жодних злочинних намірів він не мав, злочин вчиняти вони не домовлялися. Свідка він не знає і раніше не знав, вважає, що вона говорить неправду. В написаних своїх працях він не закликав на повалення конституційного ладу, в тому числі насильницьким шляхом, не хотів захоплювати владу, а запропонував провести національні збори, на яких обговорити наболілі питання в Україні по економіці, зміцнити армію, відновити військово-промисловий комплекс.

Незважаючи на те, що обвинувачений вину у вчиненому кримінальному правопорушенні не визнав, його вина повністю доведена сукупністю зібраних в кримінальному провадженні та досліджених в судовому засіданні доказів, які суд вважає належними та допустимими.

Свідок розповів, що обвинувачений запропонував здійснити народну владу, бо діюча - ставленики заходу і не працює на людей. Обвинувачений хотів бути керівником або духовної ради або ради старійшин. Збори повинні були оформити звернення до влади, до людей та до інших країн. При першому варіанті влада б погодилася, другому - було б обговорення, а третьому - силове захоплення влади. Обвинувачений його запевняв, що для цього гроші та люди є, 500 чоловік. Невеликі групи б відслідковували тих людей, яких потрібно було б відстрілювати, яких не вдалося б арештувати, - це люди з влади.

Інший свідок, який мав захопити будівлю Хмельницької ОДА, повідомив, що для цих цілей обвинувачений обіцяв 100 тисяч доларів, щоб найняти 100 чоловік, які погодяться взяти участь в захопленні за гроші. На думку свідка, обвинувачений не сам був організатором схеми, він розумів, його використовували інші люди.

Ще один свідок повідомив, що обвинувачений мав на меті створення приватної громадської служби безпеки, яка мала б виконувати функції державної служби. За його словами, обвинувачений хотів змінити владу шляхом скликання національних, всеукраїнських зборів, для цього він зібрав козацтво, яке повинно йому в цьому допомогти. Обвинувачений стверджував, що він отаман всього козацтва, він організував всіх козаків України, об'єднав їх, шукав відповідні фінанси, готував відповідні матеріали. Він задіяв не лише м. Київ, а кожну область в Україні, збори мали повалити діючу владу. Обвинувачений роздавав книжечки з необхідною інформацією та розраховував, що народ на зборах його вибере.

Суд визнав обвинуваченого винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 109 КК України, та призначив йому покарання у виді позбавлення волі на строк 7 (сім) років з конфіскацією всього належного йому майна.

Строк відбуття покарання рахуватимуть з часу його фактичного затримання, тобто з 12 березня 2022 року.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.