Шахрай, який виманював гроші прикарпатців, отримав 4 роки ув’язнення

Івано-Франківський міський суд виніс вирок жителю Львівщини, який вчинив заволодіння чужим майном шляхом обману, закінчений замах на заволодіння чужим майном шляхом обману у великих розмірах, а також втечу з-під варти, вчиненої особою, яка перебуває в попередньому ув'язненні.

Обвинувачений, маючи судимість за шахрайство, у вересні-жовтні 2021 року вчинив шість шахрайських дій з метою заволодіння коштами громадян. Обвинувачений виманював кошти потерпілих за схемою: ваш родич потрапив у ДТП. Він телефонував жертві і видавав себе за її родича. Кошти вимагав під приводом необхідності оплатити лікування або для працівників поліції, щоб не порушувалась кримінальна справа. Під час зустрічі з потерпілими представлявся посередником, який передасть гроші родичу. Після цього кошти привласнював і зникав.

Потерпілі розуміли, що стали жертвами шахрайства вже після того як передавали зловмиснику кошти.

30 грудня 2021 року обвинувачений втік з приміщення Івано-Франківського міського суду, де розглядалось клопотання про продовження запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

«Скориставшись тимчасовою відсутністю нагляду за його діями з боку працівників конвойної служби, умисно, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, направлених на перешкоджання інтересам правосуддя в частині забезпечення виконання судочинства стосовно нього, з метою ухилення від кримінального покарання за вчинений ним злочин та від обраного йому судом запобіжного заходу, проліз в щілину між металевою решіткою та стелею цокольного приміщення, а в подальшому через не зачинені двері втік з-під варти та через відчиненні ворота покинув територію Івано-Франківського міського суду і зник у невідомому напрямку», - йдеться у вироку.

В судовому засіданні обвинувачений своєї вину у вчиненому не визнав. Суду пояснив, що він не вчиняв жодних шахрайських дій у відношенні потерпілих. Вважає, що висунуте відносно нього обвинувачення є безпідставне, а тому просив виправдати його.

Незважаючи на те, що обвинувачений свою вину не визнав, його вина у вчиненому доводиться сукупністю доказів.

Потерпіла підтвердила, що у вересні 2021 року до неї зателефонував невідомий чоловік та повідомив, що її родичка потрапила в ДТП і необхідно дати кошти на лікування. Оскільки потерпіла хворіла вона домовилась, що кошти вона передасть вдома. Через деякий час до неї додому зайшов обвинувачений, якому вона дала 22000 грн. Отримавши кошти чоловік одразу ж вибіг з квартири, а потерпіла зачинила двері. В подальшому потерпіла зателефонувала до своєї сестри, яка повідомила, що вона не хвора і з нею все добре. Саме тоді потерпіла зрозуміла, що її ошукали.

Допитаний в судовому засіданні свідок зазначив, що обвинувачений є його другом та вони живуть в одному дворі. Свідок підтвердив, що він працює таксистом та на прохання обвинуваченого в жовтні місяці 2021 року, на автомобілі марки «Фольцваген гольф» сірого кольору, він возив його до м.Калуша та м.Івано-Франківська. Свідок підвозив обвинуваченого до місця, де він вказував та чекав на нього приблизно пів години. 13.10.2021 року по дорозі додому їх затримали працівники поліції.

Суд визнав обвинуваченого винним та призначив остаточне покарання у виді позбавлення волі на строк чотири роки.

Строк відбуття покарання обвинуваченому рахуватимуть з 14 січня 2022 року, з моменту затримання, зарахувавши обвинуваченому в строк відбуття покарання термін перебування під вартою з 14 жовтня 2021 року по 30 грудня 2021 року.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. Вирок може бути оскаржено до Івано-Франківського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення, шляхом подачі апеляційної скарги через Івано-Франківський міський суд.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.