АМКУ оштрафував дві будівельні компанії за узгоджені дії під час закупівлі

Адміністративна колегія Західного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України визнала наявність змови між товариством з обмеженою відповідальністю «БК Структура» та товариством з обмеженою відповідальністю «БК «Княжий Галич» під час їхньої підготовки та участі у відкритих торгах щодо «Робіт з будівництва об’єкта «Добудова до адміністративного будинку сільської ради в с. Вовчинець Івано-Франківської міської ради».

Закупівлі проводились у 2017 році Вовчинецькою сільською радою Івано-Франківської міської ради Івано-Франківської області.

«Відділення під час розгляду справи зꞌясувало, що ТОВ «БК Структура» та ТОВ «БК «Княжий Галич», всупереч Закону України «Про публічні закупівлі», узгоджували свою поведінку під час підготовки та проведення торгів, завдяки чому було усунуто конкуренцію. Зокрема, було зафіксовано подібності в оформленні тендерних пропозицій відповідачів, синхронні дії під час участі в торгах тощо. На основі цих та низки інших фактів, Адміністративна колегія Західного МТВ 27 липня 2023 року визнала дії відповідачів порушенням законодавства про захист економічної конкуренції, у вигляді вчинення антиконкурентних узгоджених дій, що призвели до спотворення результатів торгів. За змову на ТОВ «БК Структура» накладено штраф у розмірі 2 500 грн, а на ТОВ «БК «Княжий Галич» - 50 000 гривень», - йдеться у повідомленні.

Також, згідно з Законом України «Про публічні закупівлі», підставою для відмови в участі у процедурі закупівлі є той факт, що суб’єкт господарювання (учасник) протягом останніх трьох років притягувався до відповідальності за вчинення антиконкурентних узгоджених дій, що стосуються спотворення результатів тендерів.