Буковинець, який створив Телеграм-канали, що перешкоджали мобілізації, відбувся штрафом

Івано-Франківський міський суд виніс вирок студенту 5 курсу Чернівецького національного університету ім.Ю.Федьковича, який створив декілька Телеграм-каналів, де публікувалась інформація про місця роздавання повісток.

Обвинувачений вчинив перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань в особливий період.

«Житель с. Мигового Вижницького району Чернівецької області, знаючи, що діяльність територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки по здійсненню мобілізаційних заходів викликала широкий резонанс в суспільстві, у тому числі і серед осіб, які мають намір ухилитися від мобілізації або не виявляють бажання бути призваними на військову службу, у соціальних мережах виник посилений попит на поширення інформації про діяльність ТЦК та СП, умисно, з корисливою метою, вирішив перешкодити законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань під час здійснення ними призову на військову службу в особливий період», - йдеться у вироку суду.

Обвинувачений створив ряд Телеграм-каналів, в яких публікував інформацію про місця і час проведення відповідних заходів ТЦК. Зокрема, йдеться про канали, які працювали на території Івано-Франківщини, Чернівецької та Одеської областей.

Корисливий мотив в діях обвинуваченого полягав в отриманні прибутку шляхом розміщення на тематичних інформаційних каналах рекламних повідомлень зацікавлених осіб. У період з моменту створення Telegram-каналу по 25.01.2023 обвинуваченим фактично отримано грошові кошти за рекламну діяльність на загальну суму 47034 грн.

«Своїми діями обвинувачений інформував цільову аудиторію з числа громадян України, які ухиляються від призову та/або мобілізації і військового обліку, про місця виконання службових обов'язків співробітниками територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки на території м. Івано-Франківська та області, що об'єктивно перешкоджало законній діяльності відповідних підрозділів ЗСУ», - йдеться у вироку суду.

2 червня 2023 року між прокурором Івано-Франківської обласної прокуратури та обвинуваченим в присутності його захисника було укладено угоду про визнання винуватості, відповідно до якої обвинувачений, повністю визнав свою вину у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченому ч.1 ст.114-1 КК України, при цьому сторони угоди узгодили покарання за ч.1 ст.114-1 КК України із застосуванням ч.1 ст.69 КК України у виді штрафу в розмірі 6 500 (шести тисяч п`ятиста) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 110 500 (сто десять тисяч п`ятсот) гривень.

В судовому засіданні обвинувачений свою вину у скоєному визнав повністю, підтвердив обставини скоєння кримінального правопорушення, розкаявся у вчиненому, активно сприяв у розкритті кримінального правопорушення, перерахував на потреби ЗСУ благодійну допомогу в сумі 30 000 гривень. Просить суд затвердити угоду про визнання винуватості, наслідки укладення та затвердження угоди, вид покарання, який буде застосовано до нього в разі укладення угоди та виключні підстави оскарження вироку суду розуміє.

Суд визнав обвинуваченого винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.114-1 КК України та призначив покарання узгоджене сторонами відповідно до угоди про визнання винуватості - із застосуванням ч.1 ст.69 КК України у виді штрафу в розмірі 6 500 (шести тисяч п'ятисот) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 110 500 (сто десять тисяч п'ятсот) гривень.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. Вирок може бути оскаржено до Івано-Франківського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення, шляхом подачі апеляційної скарги через Івано-Франківський міський суд з підстав, передбачених статтею 394 КПК України.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.