Франківського лікаря, якого звинуватили у смерті хлопчика, звільнили від відповідальності

Івано-Франківський міський суд звільнив від відповідальності лікаря Обласної дитячої клінічної лікарні Івано-Франківська, якого звинувачували у недбалому та несумлінному ставленні до професійних обов'язків, що спричинило смерть малолітнього.

16 березня 2018 року до лікаря-отоларинголога дитячого консультативної поліклініки ОДКЛ звернулися бабуся та батько хлопчика зі скаргами на біль в горлі дитини.

«У порушення вимог п.п.2.5, 2.9, 2.10 Посадової інструкції, лікар не оглянув пацієнта як складного в діагностиці хворого, про що свідчать не проведення додаткових досліджень і консультацій спеціалістів, не пов'язаних безпосередньо з лікуванням горла, вуха, носа, спільно із заступником головного лікаря по поліклінічній роботі, щоб спільно розробити план обстеження та лікування (п. 2.5), не скликав консиліум за участю заступника головного лікаря (п.2.9), не звернувся за допомогою інших лор-спеціалістів (п.2.10), без врахування результатів дослідження біологічного матеріалу (кров) хворого, які взагалі були відсутні в його розпорядженні, не провівши повторного огляду дитини, не виявив всю виразність наявного у пацієнта патологічного процесу інфекційного бактеріального гнійно-деструктивного процесу органів шиї із проявами септичної інтоксикації та набряком м`яких тканин по периферії фокуса, і не надав йому допомогу невідкладно на місці, а самостійно призначив медикаментозне лікування в домашніх умовах без нагляду лікаря», - йдеться в Ухвалі суду.

В той же час лікар проявив недбалість, несумлінність, в порушення п.2.12 посадової інструкції щодо проведення обстеження і призначення лікування, дотримуючись діючих галузевих наказів, а також вимог Уніфікованого клінічного протоколу, первинної медичної допомоги, дорослих і дітей гострих распіраторних захворювань затверджених Наказом МОЗ України від 16.07.2014 року №499 (з редакції Наказу МОЗ України від 11.01.2016 року №85), не виконав в частині дій медичного працівника по направленню хворого в спеціалізований стаціонар, що було показано станом дитини (п.п.3.1.4, 4.2, 4.4 Протоколу), а також проігнорував інші показники для госпіталізації, а саме: відсутність ефекту від проведеного амбулаторного лікування; необхідність стаціонарного обстеження за неможливості його проведення в амбулаторних умовах; складність діагностики наявного у пацієнта захворювання (стану) та необхідність у застосуванні методів діагностики та лікування, що не можуть бути здійснені амбулаторно.

Також, госпіталізація хворого в спеціалізований стаціонар була передбачена Наказом Івано-Франківської обласної дитячої клінічної лікарні №34-ос від 03.03.2016 Про порядок скерування на госпіталізацію хворих і потерпілих, порядок поступлення хворих в ОДКЛ та взаємодію між лікувально-профілактичними закладами області, а також Наказом ДОЗ ОДА від 04.11.2015 №291 Про порядок скерування на госпіталізацію хворих та взаємодію між лікувально-профілактичними закладами області.

Відповідно до висновку експерта №106 від 23.04.2018 смерть пацієнта настала від некротичного ларинготрахеїту, який ускладнився флегмоною стінки глотки та гортані, тонзилітом та ділянками флегмонозного запалення м'яких тканин довкола глотки, гортані та щитоподібної залози з утворенням абсцесу, що призвело до механічної асфексії з закриттям верхніх дихальних шляхів.

«Відповідно до висновку комісійної судово-медичної експертизи №08-482/18/пп, незалежно від наявності або відсутності специфічного протоколу надання медичної допомоги (Про затвердження протоколів надання медичної допомоги за спеціальністю отоларингологія Наказом МОЗ від 24.03.2009 року №181), основним методом лікування гнійних форм лімфаденітів є хірургічний. За умови наявності синдрому загальної інтоксикації на фоні розвитку флегмони та абсцесів це положення є безваріативним, а надання 16.03.2018 року хірургічної або ЛОР-хірургічної допомоги дитині. Невідкладно на місці (cito!) або в умовах спеціалізованого стаціонару (це було показано станом дитини й підтверджено морфологічно), навіть за наявності гнійно-деструктивних ускладнень, зумовило б іншу течію захворювання, а відповідно, смерть дитини не настала б», - йдеться в Ухвалі суду.

Водночас, лікарем-отоларингологом дитячого кабінету отоларинголога консультативної поліклініки Івано-Франківської обласної дитячої клінічної лікарні не було скеровано малолітнього для проведення огляду та надання хірургічної допомоги до спеціалізованого стаціонару.

«Тому, існує причинний зв`язок між настанням смерті дитини і невідповідним наданням йому медичної допомоги 16.03.2018 року лікарем-отоларингологом дитячого кабінету отоларинголога консультативної поліклініки Івано-Франківської обласної дитячої клінічної лікарні - лікаря», - йдеться в ухвалі суду.

07.06.2023 року обвинувачений подав до суду клопотання про звільнення його від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 140 КК України у зв'язку із закінченням строків притягнення до кримінальної відповідальності.

Прокурор не заперечив проти задоволення клопотання, заявленого обвинуваченим про звільнення його від кримінальної відповідальності за ч.2 ст.140 КК України на підставі ст.49 КК України у зв'язку із закінченням строків давності та відповідним закриттям кримінального провадження.

Суд звільнив обвинуваченого від кримінальної відповідальності за ч.2 ст.140 КК України на підставі ст.49 КК України в зв'язку із закінченням строків давності, кримінальне провадження відносно нього закрив.

Цивільний позов потерпілих та цивільних позивачів про відшкодування матеріальної та моральної шкоди - суд залишив без розгляду.

Ухвала суду може бути оскаржена до Івано-Франківського апеляційного суду через Івано-Франківський міський суд протягом семи днів з дня її проголошення.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.