Військовий, який переправляв ухилянтів за кордон, відбувся службовим обмеженням

Івано-Франківський міський суд виніс вирок уродженцю м.Луцька, який вчинив сприяння незаконному переправленню осіб через державний кордон України наданням засобів й усуненням перешкод, вчинене щодо кількох осіб, повторно, за попередньою змовою групою осіб та організованою групою, з корисливих мотивів.

Обвинувачений, який проходить службу в Нацгвардії, діяв у складі організованої групи, яка переправляла ухилянтів за кордон. Обвинувачений вносив до інформаційної системи «Шлях» неправдиві дані, за якими оформляв ухилянтів як водіїв.

У вироку зафіксовано щонайменше 14 епізодів сприяння у перетині кордону України у Закарпатській та Львівській областях. Ухилянти сплачували учасникам групи від 2 до 3,5 тисяч доларів за перетин кордону.

28 червня 2023 року між прокурором Івано-Франківської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону та підозрюваним укладено угоду про визнання винуватості, відповідно до якої підозрюваний беззастережно визнав свою винуватість у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.332 КК України, щиро розкаявся у вчиненому, активно сприяв розкриттю кримінального правопорушення.

Враховуючи ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, особу винного, обставини, що пом'якшують покарання - щире каяття та активне сприяння розкриттю кримінального правопорушення, обставиною, сторони угоди узгодили покарання за ч.3 ст.332 КК України із застосуванням ч.ч. 1, 2 ст. 69 КК України - позбавлення волі на строк 2 роки без позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю та без конфіскації майна.

Суд визнав обвинуваченого винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.332 КК України, та призначив йому покарання із застосуванням ч.ч.1, 2 ст.69 КК України - позбавлення волі на строк два роки без позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю та без конфіскації майна.

На підставі ч. 1 ст. 58 КК України призначив йому замість позбавлення волі на строк два роки - службове обмеження для військовослужбовців на строк два роки із відрахуванням двадцяти відсотків із суми грошового забезпечення у дохід держави, без позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю та без конфіскації майна.

Вирок винесла суддя Олеся Зеленко.

Апеляційна скарга може бути подана на вирок протягом 30 (тридцяти) днів із дня його проголошення до Івано-Франківського апеляційного суду.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.