Прокурор просив суд роз’яснити, що робити з грошима конфіскованими під час обшуку у Шпіра

Івано-Франківський міський суд виніс ухвалу у справі про посягання на територіальну цілісність і недоторканність України з боку проросійського блогера Михайла Шпіра.

Прокурор звернувся до суду щодо роз'яснення судового рішення.

Нагадаємо, що вироком суду за сукупністю кримінальних правопорушень йому призначили покарання - позбавлення волі на строк 10 років з конфіскацією усього майна та без позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю. Під час обшуку у будинку батьків Шпіра під Івано-Франківськом було вилучено 7800 доларів США. Також підлягали арешту кошти Шпіра розміщені на рахунках у «Сбербанку». Батько обвинуваченого, який є власником будинку, де проводився обшук, заявив, що готівкові долари є їх спільними заощадженими коштами та частково отриманими від продажу двох земельних ділянок.

«Твердження про належність Шпіру вилучених грошових коштів у сумі 7800 доларів США ґрунтується виключно на тому, що вказані кошти вилучено за місцем його проживання, однак як під час досудового розслідування, так і під час судового розгляду установлено, що за вказаною адресою Шпір на час проведення обшуку тривалий час не проживав. Будь-яких інших доказів на підтвердження того, що вказані кошти належать саме Шпіру, а не власнику житла, у якому їх виявлено, суду під час розгляду кримінального провадження не надано. Отже, у разі, якщо вказані грошові кошти є майном Шпіра, то відповідно до вироку Івано-Франківського міського суду від 07.06.2023 згідно призначеного Шпіру додаткового покарання конфіскації майна, їх слід конфіскувати. В іншому разі вказані кошти після набрання вироком законної сили належить повернути їх власнику», - йдеться в Ухвалі суду.

Наразі невідомо, чи будуть ці кошти повернуті батькові Шпіра, чи прокуратура спробує довести, що ці кошти належать обвинуваченому.

Нагадаємо, що Шпір займав посаду в окупаційній адміністрації Херсона. Після визволення міста, ймовірно, втік на окуповану територію або в росію.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.