Директорка школи, яка утверджувала російську освіту на Херсонщині, заочно отримала 15 років ув’язнення

Івано-Франківський міський суд заочно виніс вирок освітянці, яка утверджувала російську освіту на окупованій території Херсонської області.

У липні 2022 року, обвинувачена під час збройної агресії проти України, добровільно, без будь якого примусу прийняла пропозицію представників окупаційної адміністрації рф щодо впровадження стандартів освіти держави-агресора у закладах освіти на тимчасово окупованій території.

«Перебуваючи на тимчасово окупованій території в с.Микільське Херсонського району Херсонської області, добровільно зайняла посаду директора государственного бюджетного образовательного учереждения Херсонской области Никольская школа Белозерского муниципального округа. З метою впровадження стандартів освіти держави-агресора у закладах совіти на тимчасово окупованій території, обвинувачена у період з 01 по 06 серпня 2022 року пройшла курси підвищення кваліфікації в федеральном государственном учреждении дополнительного профессионального образования Академии реализации государственной политики и профессионального развития работником образования Министерства просвещения Росийской Федерации, розташованого в м.Москві за програмою Школа современного учителя русского языка и литературы» та отримала посвідчення про підвищення кваліфікації», - йдеться у вироку суду.

Обвинувачена впроваджувала та забезпечувала відповідність рівня освіти в школі стандартам освіти держави-агресора, здійснювала пропаганду у вказаному закладі освіти з метою сприяння здійсненню збройної агресії проти України, встановленню та утвердженню тимчасової окупації частини території України, уникненню відповідальності за здійснення державою-агресором збройної агресії проти України, яка виразилась у вилученні української мови та всіх українознавчих дисциплін з шкільної програми, запровадженні вивчення російської мови, історії та географії Росії, мілітаризації освіти дітей та молоді; схилянні до співпраці педагогічних працівників; переслідуванні вчителів, які публічно виявляють свою українську національну ідентичність.

Суд вважає безпосередньо досліджені докази належними, допустимими, достовірними, і в сукупності достатніми для належної правової оцінки дій обвинуваченої та визнання її винуватості.

Суд визнав обвинувачену винною у вчиненні злочину, передбаченого ч.3 ст. 111-1 КК України, та призначив покарання 3 (три) роки позбавлення волі позбавленням права обіймати посади, пов'язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських функцій, у закладах освіти незалежно від типів та форм власності строком на 15 (п'ятнадцять) років.

Строк відбуття покарання обвинуваченій рахуватимуть з моменту її затримання.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.