В Бурштинській громаді відкрили пам’ятник загиблим чеським воїнам під час І Світової війни

15 липня у с. Старому Мартинові відкрили пам’ятник загиблим воїнам Чеської Республіки, що загинули під час Першої світової війни. Про це повідомили в Бурштинській міській раді.

707 чеських воїнів більше 100 років тому загинули у с. Старий Мартинів від рук російської армії під час кривавих воїн при переправі через р. Дністер, вони спочивають на сільському кладовищі, далеко від Батьківщини і своїх домівок. Бій у с. Старий Мартинів докорінно змінив життя тисячі людей, які втратили тут своїх синів, чоловіків та батьків. Село Старий Мартинів під час тих днів було зруйноване і спалене вщент, мешканцям, які повернулися після війни довелося відновлювати свої зруйновані будинки.

З Житомирщини було привезено 4 гранітні камені, на яких спеціальними лекалами витесано імена 707 чеських воїнів, які загинули у с. Старий Мартинів. Першим витесано ім’я нашого земляка, уродженця с. Середнє Михайла Фариняка, який будучи студентом празького університету, також воюв на цій землі у складі 75 піхотного полку, тут він і загинув.

«Для 707 молодих хлопців, які більше 100 років тому зустріли смерть на невідомій, чужій землі все життя втиснулося в ці мовчазні камені», - зазначила староста Ольга Харів.

За словами Ольги Харів, історія відновлення цього пам’ятника почалася ще у 2014 році, коли спільними зусиллями чеських та українських активістів було віднайдено та належним чином впорядковано старий надмогильний пам’ятник. Разом з істориком Богданом Гусаровським приїжджали представники з Чеської республіки і досліджували території та історію с. Старий Мартинів, шукали артефакти, які би свідчили про ті події історичної давності. З їх ініціативи в старомартинівському клубі створено кімнату-музей , де зберігаються всі ці експонати. У 2015 році, в рік століття битви в Старому Мартинові, вдалося відкрити пам’ятну символічну стелу при вході на кладовище.

І лише зараз, за фінансової підтримки Департаменту у справах ветеранів війни міністерства оборони Чеської республіки вдалося збудувати цей пам’ятник. За кошти міського бюджету Бурштинської громади проведено роботи з благоустрою.

На завершення заходу, радник міністра оборони Чехії Мартін Жур вручив старості Старомартинівського округу Ользі Харів плакету «За значну підтримку у відбудові могили чеських воїнів у Старому Мартинові».

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.