В Івано-Франківську заочно засудили зрадника, який вербував працівників СБУ

Івано-Франківський міський суд виніс вирок уродженцю м.Дебальцевого Донецької області, який вчинив державну зраду в умовах воєнного стану.

Громадянин України, будучи оперативним співробітником СБУ, звільненим запас, маючи проросійські погляди, перейшов на бік ворога в період збройного конфлікту, надав згоду представникам спецслужб російської федерації в проведенні підривної діяльності проти України.

За даними «Галичини», обвинуваченим є Салата Володимир Ілліч (1953 року народження).

Наприкінці лютого 2022 року, обвинувачений здійснив спробу вербування діючого працівника СБУ в Івано-Франківську.

«Під час розмови обвинувачений повідомив, що перебуває на тимчасово окупованій території України та здійснив спробу вербування працівника СБУ в якості агента для здобуття розвідувальної інформації, запропонувавши йому співпрацювати із представниками спецслужб т.зв. «днр або російської федерації», а саме - здійснювати збір та надання інформації, яка стане йому відома в ході виконання функціональних обов'язків на займаній посаді в СБУ. Працівник відмовився від вказаної пропозиції та повідомив про вказаний факт керівництво підрозділу внутрішньої безпеки СБУ за місцем свого проходження служби в органах Служби безпеки України в м. Івано-Франківськ», - йдеться у вироку суду.

Крім того, виконуючи завдання представників рф з надання їм допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, здійснив спробу вербування для вказаних цілей колишнього співробітника СБУ, який проходить службу в Державній прикордонній службі України, з яким знайомий приблизно з 1993 року з часу проходження останнім служби в Єнакіївському МВ УСБУ в Донецькій області.

До процесу вербування підключив невстановлену особу жіночої статі, яка переконувала його перейти на бік ворога.

Обидва працівника, які піддавались спробі вербування, на співпрацю не погодились та жодної інформації не передавали.

Судовий розгляд кримінального провадження здійснювався за відсутності обвинуваченого (in absentia).

Суд визнав обвинуваченого винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 111 КК України, та призначив йому покарання у виді позбавлення волі на строк 15 (п'ятнадцять) років з конфіскацією майна.

Строк відбуття покарання рахуватимуть з часу, коли він буде фактично затриманим.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.