У Галичі готуються до відзначення 1125-річчя з часу заснування міста

4 липня 2023 року у приміщенні Візит-центру відбулося виїзне засідання організаційного комітету із відзначення 1125-річчя з часу заснування міста Галича. Про це повідомили у Галицькій громаді.

Участь у його роботі взяли міський голова Олег Кантор, голова обласної державної адміністрації - начальниця обласної військової адміністрації Світлана Онищук, голова обласної ради Олександр Сич, Митрополит Івано-Франківський Української греко-католицької церкви Володимир Війтишин, народні депутати України, представники місцевої влади, науковці.

Наголошувалося, що завдяки Івано-Франківська обласна рада 2023 рік в нашій області офіційно проголошений роком Княжого Галича. Окремо депутатським корпусом прийнята і діє обласна цільова програма з відзначення 1125-ліття Галича.

Під час засідання узгодили план заходів по відзначенню ювілейної дати, що їх реалізовутимуть спільно духовенство, науковці, галицька місцева та обласна влада.

Загалом у рамках цієї події протягом серпня-вересня заплановано понад десяток різних заходів.

Так, днями в Галичі відбувся VII міжєпархіальний турнір з міні-футболу серед священнослужителів УГКЦ, а в музеї етнографії у с.Крилос проведено етнофестиваль «Галицька брама». Вже на початку серпня Галич готується приймати традиційну Всеукраїнську Патріаршу прощу до Галицької чудотворної ікони Матері Божої.

Крім цього, в Галичі відбудеться виїзне урочисте засідання сесії обласної ради, дві наукові конференції - всеукраїнська та міжнародна, видання краєзнавчих й історичних праць про історію та культуру древнього міста, ряд мистецьких заходів, серед яких - вистава «Нація» Івано-Франківського національного академічного драматичного театру імені Івана Франка.

А ще до 1125-ої річниці Галича планують погасити ювілейну поштову марку.

Для молоді прикарпатські науковці мають намір розробити комп’ютерну гру на знання історії Галича. У планах також заходи, що допоможуть підсилити на передовій наших захисників. Йдеться про ІІІ благодійний аукціон, який планують організувати в Галичі та збирати кошти на необхідне тактичне військове обладнання.

Разом з тим 1 вересня в закладах освіти області проведуть тематичні уроки, присвячені історії давнього міста.

Варто додати, що у рамках відзначення ювілею міста будуть також відремонтовані й місцеві автодороги у Галицькій громаді, з цією метою Прикарпаття вже отримало субвенцію з державного бюджету. Також громада отримає ще й шкільний автобус.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.