На фасаді ОКЛ Івано-Франківська намалювали мурал

В Обласній клінічній лікарні Івано-Франківська презентували мурал.

Мурал на фасаді хірургічного корпусу ОКЛ виконав відомий франківський художник Ярема Стецик. Ескіз для нього створив харківський художник Нікіта Тітов, який від початку великої війни мешкає у Франківську. За задумом, мурал має назву «мурал надії».

«Це ініціатива лікарні, і я тут виконавець», – каже дизайнер Ярема Стецик. «Моя роль, – жартує – махання пензликами». Ділиться, що для нього це «цікаво, бо тут є висота, відповідальність: це праця з фасадом, це має бути надійне». Розповідає, що й сам попередньо працював над ескізом, але йому подобається те, що придумав Нікіта Тітов. Тож виходить, що головою «працював півроку, а руками два тижні». Вважає, що створювали мурал не тільки художники, а й медики, які сприяли в усьому. Підраховує: фарби пішло десь біля 30 кг, а зі штукатуркою – й усіх 75. Площа муралу – 180 квадратних метрів. Для нього мурал – це причина, що веде до розмов і порозуміння.
«Головне, що мені б хотілося донести – щоб людина, яка потрапляє на цю територію, в цю лікарню, відчула і надію, і підтримку, й отримала ще на підході до хірургічного корпусу заряд віри, що тут хочуть і зможуть допомогти», – говорить автор ескізу Нікіта Тітов.

Український митець, що народився в Естонії, жив у Харкові та Києві, вважає себе також і франківцем, адже здійснив тут не один мистецький проєкт. Зауважує, що мурал зробив у барвах національного прапора, бо «ми живемо в Україні, в складні часи – і це хотілося зафіксувати хоча б у кольорах».

Маріанна Деркач, директорка Центру діагностики і лікування бронхолегеневих захворювань клінічної імунології та алергології, дивлячись на мурал, згадує слово комплаєнс. Пояснює, що в медицині це означає взаємну довіру лікаря та пацієнта: «ми відкриті до пацієнтів і завжди готові подати руку довіри, саме в солідарності ми мужні і сильні як нація». Зауважує, що лікарня має красиву територію, й мурал добре сюди вписався: поліпшення настрою сприятиме кращому одужанню.

Микола Пилипів, хірург опікового відділення, підмічає, що крім символічного значення «про відкритість і зв’язок між лікарем і пацієнтом», є ще й практичне значення: мурал поліпшує вигляд фасаду й сприяє тому, щоб лікарня виглядала більш сучасно. А довколишнє й справді впливає на настрій. Лікар проводить паралель із тим, як змінюються психологічний стан поранених, коли вони бачать, що лікарі та медсестри і справді роблять все можливе й уважні до них.

Для лікаря-статистика Валентина Балаша важливо було залишити на стіні український герб і медичну емблему, яка акцентує на цінності життя і здоров’я, нагадує про повернення цих цінностей людині лікарями, всією спільнотою лікарні». А такі ємкі слова як Перемога і Вдячність виглядають на стіні найбільш виразно.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.