Апеляційний суд скасував вирок хакеру, який продавав бази даних

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Івано-Франківського апеляційного суду скасувала вирок прикарпатському хакеру, якого звинувачували у продажу баз даних в Інтернеті.

«Колегія суддів вважає, що обвинуваченого слід звільнити від кримінальної відповідальності, згідно ст. 49 ч. 1 п. 2 КК України, оскільки з дня вчинення ним кримінального правопорушення і до дня набрання вироком законної сили, минуло більше трьох років, при цьому вчинене не кримінальне правопорушення відноситься до нетяжкого злочину, за який передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк не більше двох років. Згідно з обставинами, викладеними в обвинувальному акті від 15.12.2020 р., у травні 2023 року сплив строк давності притягнення обвинуваченого до кримінальної відповідальності за ст. 361-2 ч. 1 КК України», - йдеться у ухвалі суду.

За таких обставин апеляційні скарги захисника і прокурора підлягають частковому задоволенню, а вирок суду - скасуванню, кримінальне провадження - закриттю у зв’язку із звільненням обвинуваченого від кримінальної відповідальності через закінчення строків давності, передбачених ст. 49 ч.1 ККУ.

Ухвала може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду протягом трьох місяців з дня її проголошення.

Нагадаємо, що обвинувачений несанкціоновано збув за допомогою мережі Інтернет в месенджері «Telegram» інформацію з обмеженим доступом, яка містила логіни та паролі доступу до облікових записів користувачів соціальних мереж, електронних поштових скриньок, кабінетів Інтернет-банкінгу. Суд визнав його винуватим та оштрафував на 17 тисяч гривень.

Автор - Василь Мороз

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.