На Івано-Франківщині погіршилась епідемічна ситуація з туберкульозом та ВІЛ-СНІДом

22 червня за участі заступниці голови обласної державної адміністрації Людмили Сірко та заступника директора департаменту охорони здоров’я Володимира Дзьомбака відбулося засідання координаційної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу на території Івано-Франківської області.

«Питання вчасної діагностики та лікування ВІЛ-інфекції потребує зараз значної уваги, адже 2 роки пандемії COVID-19 та майже 1.5 роки повномаштабного вторгнення негативно повпливали на ситуацію в області, тому існує низка проблемних питань, які доручили вирішити до наступного засідання», - повідомила заступниця генерального директора ОКІЛ з надання допомоги хворим на ВІЛ/СНІД Наталя Дьоміна.

Друге питання порядку денного стосувалося профілактики, раннього виявлення та амбулаторного лікування пацієнтів з туберкульозом в центрах ПМД Косівського району. Про це доповіла медична директорка КНП «Центр легеневих захворювань» Леся Манів.

«Захворюваність на туберкульоз в області за період 2020- 2022 років помітно зросла із 24, 5 до 30,1 на 100 тис. населення. Спостерігається тенденція до росту захворюваності туберкульозом легень із 22, 1 до 26,6 на 100 тис. населення, а також захворюваності на деструктивні форми туберкульозу легень із 10,0 до 13, 2 на 100 тис. населення, що свідчить про не своєчасне виявлення випадків захворювання. Разом з цим виявлення туберкульозу легень при профілактичних оглядах за період 2020-2022 років зменшилась із 37,4% до 5,6%. Також викликає занепокоєння зменшення показників захворюваності на туберкульоз, які є нижче середнього показника по області 30,1 на 100 тис. населення в деяких районах області» - каже Леся Манів. Адже за її словами, це, насамперед, вказує на недовиявлення випадків захворювань, а не на покращення епідемічної ситуації. Про це свідчить й ріст захворюваності за період 2020-2023 років на позалегеневі форми туберкульозу із 2,5 до 6,5 на 100 тис. населення.

Про складну епідеміологічну ситуацію із захворюванням на туберкульоз в області свідчить і збільшення числа рецидивів цієї недуги в 2022 році на 14,7%.

Соціальна структура захворілих підтверджує те, що туберкульоз вражає найбільш соціально не захищені верстви населення. Зокрема із 409 хворих 214 становлять непрацюючі особи працездатного віку і 100 – пенсіонери, що разом складає 76,8% від усіх вперше зареєстрованих випадків захворювання на туберкульоз.

«Під час війни важливо зберегти доступність діагностики туберкульозу для людей, особливо для груп підвищеного ризику, з метою раннього виявлення захворілих, якнайшвидшого залучення їх до лікування та недопущення інфікування членів сімей, близького оточення та більшого поширення цього захворювання на теренах Прикарпаття» - зазначила заступниця голови обласної державної адміністрації Людмила Сірко.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.