В Івано-Франківську планували у «турбо-режимі» придбати вживані автобуси

КП «Електроавтотранс» Івано-Франківської міської ради оголосило закупівлю восьми міських автобусів бувших у користуванні.

Очікувана вартість закупівлі становить 64 млн. гривень.

Тендер оприлюднили 25 травня і 2 червня планували припинити прийом пропозицій.

Однак, один із учасників ТОВ «ТД «ЕТАЛОН АВТО» заявив, що тендерна документація обмежує їхню участь у закупівлі, а також містить ряд дискримінаційних технічних вимог.

«Наше Товариство не укладало договорів поставки чи купівлі-продажу, саме бувших у користуванні низькопідлогових автобусів, проте укладало і виконувало багато договорів поставки/купівлі-продажу інших автобусів марки ЕТАЛОН виробництва ТОВ «Чернігівський автозавод», зокрема нових шкільних, приміських та міських автобусів. Слід зазначити, що досвід поставки міських, приміських чи шкільних автобусів нічим не відрізняється від досвіду поставки бувших у користуванні низькопідлогових автобусів, всі процеси однакові», - повідомили в ТОВ «ТД «ЕТАЛОН АВТО».

Учасник висловив здивування щодо бажання придбати за 64 млн. гривень вісім вживаних автобусів і запропонував нові за ці ж гроші.

«Окрім вимог, що стосуються процедури закупівлі хочемо звернути увагу Замовника на наступне. Бюджет оголошеної вами закупівлі складає 63 992 000,00 гривень з ПДВ, відповідно вартість одного автобуса складає 7 999 000,00 гривень з ПДВ. При такому розмірі бюджету ми можемо Вам запропонувати 8 (вісім) НОВИХ, а не бувших у користуванні автобусів», - повідомили в ТОВ «ТД «ЕТАЛОН АВТО».

Інший учасник SENSO DYNAMICS LLC обурився стислими термінами подачі документів (лише протягом 7 днів).

«Розділ 34 КМУ 1178 не є обов’язковим, це лише дозвіл. Але це відкриває двері для корупційних оборудок із заздалегідь підготовленими «друзями». Більше того, що цей розділ є лише дозволом, КМУ не стоїть вище закону 922, який говорить «15-30 днів». Ніхто не готовий, та ще й мотивований, підготувати купу документів і перекласти їх за пару днів. 90% таких тендерів провалюється через відсутність учасників. Решта 10% - «друзі». За такими транзакціями «Великий Брат» ретельно стежить – можете бути впевнені. Якщо ви дійсно бажаєте отримати автобуси і маєте справедливі наміри - просимо продовжити термін подачі документів відповідно до вимог Закону», - повідомили в SENSO DYNAMICS LLC.

В «Електроавтотрансі» відповіли, що проводити закупівлю в «турбо-режимі» їм дозволяє відповідна постанова Кабміну та наказ Мінекономіки.

«Замовником дотримано вимог чинного законодавства, зокрема у частині строку для подання тендерних пропозицій. Додатково повідомляємо, що тендерна документація не містить вимог щодо надання у складі тендерної пропозиції документів, отримання/виготовлення яких може становити тривалий період часу, тому необхідності встановлювати більший строк для подання тендерних пропозицій немає», - повідомили в «Електроавтотрансі».

Відтак, ТОВ «ТД «ЕТАЛОН АВТО» подав скаргу в Антимонопольний комітет України і вона була прийнята до розгляду (сам розгляд ще не відбувся).

Зазначимо, що ТОВ «ТД «ЕТАЛОН АВТО» вже успішно оскаржило попередню закупівлю «Електроавтотрансу», коли планували закупити нові автобуси на суму 140 млн. гривень. АМКУ рекомендував змінити тендерну документацію, після чого замовник скасував закупівлю.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.