Франківець, який забирав у проституток гроші, відбувся умовним терміном

Івано-Франківський міський суд виніс вирок уродженцю Івано-Франківська, який вчинив вимагання, за попередньою змовою групою осіб, а також незаконне заволодіння транспортним засобом, вчинене повторно, групою осіб, поєднане з насильством, що не є небезпечним для життя чи здоров’я потерпілого.

У 2018-2019 роках обвинувачений зі спільником, перебуваючи у м. Івано-Франківську налагодив діяльність, пов’язану з втягненням осіб жіночої статі в заняття проституцією та забезпечення надання сексуальних послуг за оплату особам чоловічої статі як головного джерела для отримання коштів і матеріальних благ для свого існування, з метою незаконного збагачення, з корисливих спонукань.

Надалі, з метою отримання додаткового джерела доходів, обвинувачений зі спільником вимагали грошові кошти у двох проституток, які надають послуги сексуального характеру.

У квітні 2019 року обвинувачений зі спільником приїхали на квартиру до двох жінок.

Погрожуючи застосуванням насильства та демонструючи дію електрошокера, почав вимагати з кожної грошові кошти по 1000 грн щодня за надання ними сексуальних послуг. При цьому, обвинувачений зазначив, що у разі відмови жінок від сплати вказаної суми він застосує до них фізичне насильство.

«Будучи заляканими та реально сприймаючи погрози в свій бік, жінки на дану вимогу погодились. При цьому обвинувачений запевнив останніх про забезпечення ним та особою, матеріали щодо якого виділено в окреме кримінальне провадження, їхньої безпеки, усуненням будь-яких перешкод при зайнятті проституцією», - йдеться у вироку суду.

З вироку відомо, що обвинувачений отримав 2000 гривень, іншого дня 4000 гривень. На третій день при отриманні 6000 гривень був затриманий працівниками правоохоронних органів.

Крім того, у травні 2019 року обвинувачений зі спільником влаштували засідку біля с.Поточища у Городенківському районі. Зупинивши автомобіль, вони викинули водія, побили його та заволоділи іномаркою на польських номерах.

22 травня 2023 року між прокурором Івано-Франківської обласної прокуратури та обвинуваченим укладено угоду про визнання винуватості, відповідно до якої обвинувачений беззастережно визнав свою вину у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.189, ч.2 ст.289 КК України, щиро розкаявся, активно сприяв розкриттю кримінальних правопорушень.

У судовому засіданні обвинувачений свою вину у вказаних кримінальних правопорушеннях визнав повністю та беззастережно, підтвердив обставини вчинених кримінальних правопорушень відповідно до викладеного в двох обвинувальних актах, згоду на застосування узгодженого виду покарання підтримав, а угоду про визнання винуватості від 22 травня 2023 року, що укладена у присутності його захисника, просив затвердити. Наслідки укладення та затвердження угоди, вид покарання, який буде застосовано до нього в разі затвердження укладеної угоди, та виключні підстави оскарження вироку розуміє.

Прокурор вважає, що угода відповідає встановленим вимогам закону і може бути затверджена судом з призначенням узгодженого сторонами покарання.

Потерпілі жінки в судове засідання не з’явилися, хоча належним чином повідомлялися про час та місце судового засідання. Подали суду письмові заяви, згідно яких не заперечують щодо укладення угоди про визнання винуватості між прокурором та обвинуваченим із запропонованою мірою покараня. Зазначили, що будь-яких претензій матеріального та морального характеру до обвинуваченого не мають.

Суд затвердив угоду про визнання винуватості від 22 травня 2023 року, укладену між прокурором Івано-Франківської обласної прокуратури та обвинуваченим.

Суд визнав обвинуваченого винуватим у вчиненні кримінальних правопорушеньта визначив остаточне покарання шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим позбавлення волі на строк п’ять років без конфіскації майна. На підставі ст.75 КК України звільнив його від відбування призначеного основного покарання у виді позбавлення волі з випробуванням, встановивши іспитовий строк тривалістю три роки.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. Вирок може бути оскаржено шляхом подачі апеляційної скарги до Івано-Франківського апеляційного суду через Івано-Франківський міський суд протягом тридцяти днів з дня його оголошення з підстав, передбачених ч.3 ст.394 КПК України.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.