Суд став на бік жінки, яку намагались оштрафувати за неправдивий виклик поліції

Позивачка звернулася до суду із позовом, мотивуючи його тим, що постановою поліцейського її притягнуто до адміністративної відповідальності за ст. 183 КУпАП й накладено стягнення у вигляді штрафу в розмірі 3 400 грн.

Її визнано винуватою в тому, що 03.01.2023 здійснила завідомо неправдивий виклик, зателефонувавши на спецлінію «102» та повідомивши про грабіж, проте даного факту не було.

Жінка пояснила, що 03.01.2023 під час спілкування із своїм знайомим, у них виник конфлікт, у ході якого знайомий забрав її телефон, не хотів повертати і поїхав з телефоном на авто. Поскільки до телефону прив’язані банківська картки, а також він був дороговартісним, то позивачка попросила свого іншого знайомого дати їй свій телефон і з нього вона зателефонувала на лінію «102» з проханням надати допомогу у поверненні свого телефону. Згодом працівниками поліції по місцю проживання її знайомого був виявлений телефон та повернений чомусь її матері на відповідальне зберігання, а щодо неї винесена постанова про притягнення до відповідальності за ст.183 КУпАП.

Головним управлінням Національної поліції в Івано-Франківській області подано відзив на цю позовну заяву, в якій вказують, що категорично не погоджуються з вимогами позивачки, вважають їх необґрунтованими, такими, що не відповідають нормам діючого законодавства.

У судовому засіданні, головуючий з’ясував, що телефон позивачки був забраний її знайомим, з приводу чого вона і звернулася за допомогою до правоохоронних органів, тобто відбувся факт заволодіння телефоном позивачки без її згоди.

«В матеріалах справи відсутні достатні докази, які б підтверджували наявність у позивача прямого умислу на вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 183 КУпАП. Тому на переконання суду в діях позивачки суб`єктивна сторона адміністративного правопорушення, передбаченого ст.183 КУпАП, відсутня, а тому позов є підставний та підлягає до задоволення. У підсумку розгляду постанова поліцейського про притягнення до адміністративної відповідальності позивачки скасована, а провадження по справі закрито», - повідомили у Калуському міськрайонному суді.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.