Держава оскаржує борг «Оріани» та спробує повернути майно

Команда ФДМУ та АТ Оріана оскаржують борг у 170 млн євро та планують повернути незаконно відчужене майно.

Калуське підприємство перебуває в процедурі банкрутства вже більше 20 років. На початку 90-х Оріана була лідером української хімічної промисловості, однак стала заручником шахрайських схем, пов’язаних з російськими компаніями.

«У 2000-му році на базі Оріани створили ЗАТ «Лукор», куди передали активи підприємства. Партнером став Лукойл-Нафтохім – компанія підконтрольна російському олігарху Вагіту Алекперову. Одним із зобов’язань було погашення кредиту Оріани. Гроші були запозиченні для будування потужностей по виробництву поліетилену ще на початку 90-х у Баварського об'єднаного банку під державні гарантії. Але Лукойл не погасив кредит, а згодом передав активи ЗАТ «Лукор» в іншу, нову юрособу – ТОВ «Карпатнафтохім», після чого держава взагалі втратила контроль над підприємством. Міністерство фінансів погасило борг перед німецькою стороною, проте технічним боржником тепер виступає Оріана», - повідомили в ФДМУ.

В 2015 році проти Лукойлу порушено кримінальну справу. Зараз справа щодо кредиту перебуває на розгляді у Верховному Суді. Нове керівництво Оріани разом з ФДМУ готуються до нового раунду судових розглядів.

«Позитивні судові рішення і повернення майна підприємства стануть черговим кейсом ефективного управління державними активами. Це також дозволить відновити діяльність на підприємстві», – зазначає директор Департаменту корпоративних прав держави ФДМУ Олександр Федоришин.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.