Померла зв’язкова УПА Катерина Щерба

10 травня на 95-му році життя померла Катерина Щерба на псевдо "Олеся". Про це повідомив міський голова Львова Андрій Садовий.

«Пані Катерина протягом 1943-1945 років була зв’язковою командирів УПА - Романа Шухевича, Омеляна Польового та Дмитра Карпенка. У будинку свого батька, Василя Бережанського, допомагала лікувати хворих та поранених повстанців. Після війни пані Катерина все життя працювала вчителькою української мови та літератури у Львові», - йдеться у повідомленні.

Довідка.

Катерина Щерба на псевдо «Олеся» народилася 31 березня 1929 року в селі Виспа Івано-Франківської області. Мати Катерини була активісткою «Союзу українок», а батько — постійним головою місцевої філії Товариства «Просвіта». Жінка навчалася у Рогатинській гімназії, згодом вступила до учительської семінарії в Рогатині.

Протягом 1943-1945 років Катерина Щерба була зв’язковою командира УПА Романа Шухевича («Тура»), командира 13-ї воєнної округи УПА «Лисоня» Омеляна Польового («Остапа») та Дмитра Карпенка («Яструба») — курінного сотні окремого призначення «Сіроманці».

Одного разу Катерину Щербу ледве не арештували, але уникнути цього їй допомогли люди.

Задля безпеки, залишаючись у підпіллі, вона часто змінювала міста, переїздила, міняла квартири. Потім вийшла заміж і змінила прізвище, переїхала до Львова і так загубилася для НКДБ. Там пані Катерина закінчила Львівський університет — спершу вступила на німецьку філологію, а потім перевелась на українську.

Протягом свого життя Катерина Щерба працювала вчителькою української мови та літератури у Львові. Після проголошення незалежності України стала однією з перших членкинь громадської організації Львівське крайове братство ветеранів національно-визвольної боротьби (Львівське братство ОУН-УПА).

Чоловіком Катерини Щерби був заступник голови Львівського крайового братства ветеранів ОУН-УПА, педагог та громадський діяч Іван Щерба.

12 травня жінку поховають на Личаківському цвинтарі, на полі Почесних поховань 86А.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.