Калушанка, яка незаконно оформила інвалідність, щоб вивести сина, заплатить штраф

Калуський міськрайонний суд виніс вирок прикарпатці, яка вчинила незаконне переправлення осіб через державний кордон України, вчинене за попередньою змовою групою осіб.

Досудовим розслідуванням встановлено, що обвинувачена у період з 19.12.2021 по 09.07.2022 перебувала за межами України. Будучи громадянкою України, ОСОБА_6 достовірно знала про війну в Україні та про введення на її території воєнного стану. Окрім цього, їй було відомо про проведення загальної мобілізації військовозобов`язаних, під яку підпадає її син, житель м. Калуша, Івано-Франківської області.

З метою уникнення призову сина за мобілізацією у жінки виник умисел на незаконне переправлення його через державний кордон України.

Вона повернулась в Калуш, де розпочала пошук співучасників із числа осіб, які працюють в органах місцевого самоврядування та в медичних закладах, щоб ті, за певну грошову винагороду, посприяли їй порадами, вказівками, наданням засобів та усуненням перешкод у незаконному переправленні через державний кордон України її сина.

13 липня 2022 року обвинувачена, перебуваючи в м. Калуші, вступила у злочинну змову із особою, матеріали досудового розслідування стосовно якої виділено в окреме кримінальне провадження, яка працювала на керівній посаді в одному із відділів Калуської міської ради та лікарем, який працював на посаді завідувача хірургічного відділення поліклінічного відділення КНП «Калуська міська лікарня Калуської міської ради».

Обвинувачена передала фігурантам грошові кошти в сумі 2 500 доларів США, щоб виготовити документи, які стануть підставою для встановлення їй комісією медико-соціальної експертизи ІІ групи інвалідності. Одержання ІІ групи інвалідності дасть їй можливість незаконно переправити через державний кордон України сина, як супроводжуючого особи із інвалідністю.

15 вересня під час спільного засідання членів Івано-Франківської обласної виїзної комісії МСЕ та Калуської МСЕК, на яке було запрошено обвинувачену, складено акт огляду медико-соціальною експертною комісією № 2035 на основі заключення № 924 Івано-Франківської МСЕК про результати розгляду медекспертної документації і очного освідчення та встановлено останній ІІ групу інвалідності з причини - загальне захворювання на строк 1(один) рік та видано відповідну довідку до акта огляду медико-соціальною експертною комісією серії 12 ААГ № 206044.

17 жовтня обвинувачена намагалась з сином виїхати в напрямку Польщі, але була затримана на кордоні правоохоронцями.

26 грудня 2022 року на підставі наказу головного лікаря Івано-Франківського обласного бюро МСЕК № 43 від 21.12.2022 «Про засідання розширеної обласної експертної комісії» проведено розширене засідання експертної комісії, в ході якого прийнято рішення про скасування спільного рішення Івано-Франківської обласної та Калуської міжрайонної МСЕК від 15.09.2022 про встановлення обвинуваченій ІІ групи інвалідності з причини - загальне захворювання.

28.03.2023 між прокурором Івано-Франківської обласної прокуратури та обвинуваченою укладена угода про визнання винуватості.

Суд затвердив угоду про визнання винуватості та визнав обвинувачену винуватою за ч.2 ст.332 КК України та призначив покарання із застосуванням ст.69 КК України - штраф у розмірі 4 710 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 80 070 гривень, з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади і місцевого самоврядування, підприємствах, установах, організаціях державної чи комунальної форми власності на строк три роки.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.