Суд оштрафував прикарпатця, який організував виїзд «ухилянта» за кордон

Івано-Франківський міський суд виніс вирок уродженцю Львівщини, який вчинив організацію незаконного переправлення осіб через державний кордон України, керівництво такими діями, сприяння їх вчиненню порадами, вказівками, за попередньою змовою групою осіб, з корисливих мотивів.

Упродовж серпня 2022 року обвинувачений з метою реалізації спільного із невстановленими на даний час особами, у тому числі з числа військовослужбовців, матеріали відносно яких виділені в окреме провадження, злочинного умислу, при невстановлених слідством обставинах, виготовили для «ухилянта» документи для надання права перетину державного кордону України, а саме двох довідок огляду МСЕК, виданих Івано-Франківським обласним бюро медико-соціальної експертизи із встановленням другої групи інвалідності, довідки ВЛК та замінника військового квитка із внесенням відомостей про непридатність «ухилянта» до військової служби з виключенням з військового обліку.

В подальшому, в один із днів серпня 2022, але не пізніше 22.08.2022, обвинувачений, перебуваючи в приміщені страхової компанії по вул. Галицькій у м. Івано-Франківську, передавав «клієнту» вище зазначені документи, за що отримав грошові кошти в сумі 6000 доларів США, що в перерахунку згідно курсу Національного банку України становить 219420 грн.

При цьому 22.08.2022 «ухилянт», перебуваючи в пункті пропуску «Рава-Руська-Хребенне» Львівської області та 25.08.2022 в пункті пропуску «Чоп (Тисса)» Закарпатської області, при пред`явлені наданих документів, з незалежних від нього причин та обставин, не зміг перетнути держаний кордон України.

Продовжуючи свої протиправні дії, в період жовтня по листопад 2022 року, обвинувачений з метою доведення свого злочинного умислу до кінця, організував виготовлення для «ухилянта» інших документів для надання права перетину державного кордону України, а саме довідку огляду МСЕК, виданої Івано-Франківським обласним бюро медико-соціальної експертизи та пенсійне посвідчення дружині «ухилянта», 1989 року народження.

01.11.2022 близько 11 год. 50 хв. обвинувачений передав «клієнту» документи для надання права перетину державного кордону України, а саме довідку огляду МСЕК, виданої Івано-Франківським обласним бюро медико-соціальної експертизи про встановлення другої групи інвалідності та пенсійне посвідчення на ім’я дружини, що стали підставою для перетину останнім державного кордону України.

У судовому засіданні обвинувачений свою вину у вчиненні інкримінованого кримінального правопорушення визнав повністю, підтвердив обставини вчиненого кримінального правопорушення відповідно до викладеного в обвинувальному акті.

Суду пояснив, що до нього на роботу у страхову компанію прийшов чоловік, який попросив допомогти у перетині кордону його швагру, бо під час військового стану заборонено чоловікам здійснювати перетин кордону. Відмовив, бо не знав, чим можна допомогти. Через кілька днів зустрів знайомого, який під час розмови сказав, що можна організувати перетин кордону чоловіком, але треба виготовити документи, які б дозволяли такий виїзд, і що це коштуватиме 6000 доларів США. Передав цю розмову «ухилянту». За 3-4 дні на роботу у страхову компанію виконавець привіз готові документи, які б давали «клієнту» право перетнути кордон: довідку МСЕК, військовий квиток, довідку військкомату про те, що не підлягає призову. Здогадувався, що документи підроблені. Документи віддав «клієнту» як підставу для перетину кордону і він з ними поїхав перетинати україно-польський кордон, де і був затриманий. «Ухилянт» знову прийшов і дуже просив допомогти з виїздом за межі України, а тому вирішив ще раз йому допомогти. Другий раз за тією ж схемою за домовленістю виготовили йому такі самі документи, можливо з трохи іншими відомостями, грошей у нього більше не брали, віддали йому ті документи, а він з ними поїхав перетинати україно-угорський кордон. Там його також затримали і повернули в Україну. Після цього «клієнт» прийшов до нього і сказав повернути сплачені гроші. Зателефонував до «виконавця» і сказав про вимогу повернення коштів. Той відмовив, сказав, що документи виготовив і за це отримав кошти. Зрештою, зробили документи про інвалідність дружини, що дало право виїзду ухилянту за кордон як особі, яка супроводжує особу з інвалідністю. Просив суд суворо його не карати, не позбавляти волі, врахувати вік, стан здоров`я, наявність утриманців, у вчиненому щиро розкаявся.

З огляду на викладене, враховуючи позицію прокурора, що просив призначити обвинуваченому покарання у виді позбавлення волі на строк 7 років з позбавленням права обіймати посади та займатися діяльністю, пов’язаною з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій на строк 2 роки, з конфіскацією майна, позицію обвинуваченого та захисника, що просили суворо обвинуваченого не карати та перейти до іншого, не передбаченого санкцією ч.3 ст.332 КК України покарання - призначити штраф.

«Суд вважає, що наявні декілька обставин, що пом’якшують покарання та істотно зменшують ступінь тяжкості вчиненого (щире каяття, активне сприяння розкриттю кримінального правопорушення, відсутність судимостей, потерпілих, матеріальної та моральної шкоди внаслідок вчиненого кримінального правопорушення, враховуючи особу винного (похилий вік обвинуваченого, інвалідність ІІ групи, наявність на утриманні дружини, що є інвалідом 3 групи, малолітньої дитини та повнолітньої дитини, що продовжує навчання), критичну оцінку вчиненого, суд вважає за можливе виправлення обвинуваченого без ізоляції від суспільства та доцільним призначити обвинуваченому покарання із застосуванням ч.1 ст. 69 КК України - перейти до іншого, більш м’якого виду основного покарання, не зазначеного в санкції ч.3 ст.332 КК України, та із застосуванням ч.2 ст.69 КК України не призначати додаткових покарань, що передбачені санкцією ч.3 ст.332 КК України як обов`язкові, та призначити обвинуваченому покарання у виді штрафу згідно вимог ст.53 КК України», - йдеться у вироку суду.

Суд визнав обвинуваченого винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 332 КК України, та призначив йому покарання із застосуванням ч.1 та ч.2 ст.69 КК України - штраф у розмірі 5000 (п`ять тисяч) неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що в грошовому виразі становить 85000 (вісімдесят п’ять) гривень.

Після набрання вироком законної сили заставу у розмірі 99240 грн, що внесена 04.11.2022 за обвинуваченого - повернути заставодавцю.

Арешт, накладений ухвалою слідчого судді Івано-Франківського міського суду від 24.08.2022 на майно - до вступу вироку в законну силу залишити без змін, після набрання вироком законної сили - скасувати.

Вирок винесла суддя Зеленко Олеся Володимирівна.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.