В Івано-Франківську не можуть засудити суддю, який виправдовував агресію рф

Слідчий суддя Івано-Франківського міського суду Людмила Мелещенко продовжила строк досудового розслідування у кримінальному провадженні щодо судді Північного апеляційного господарського суду Володимира Куксова, який виправдовував агресію рф.

Володимир Куксов (уродженець Криму), визнавав правомірною окупацію частини території України у Запорізькій та Херсонській областях. У телефонній розмові з жителем Запорізької області він підбурював співрозмовника йти на роботу у міліцію окупантів.

В іншій розмові він визнавав правомірним встановлення представниками окупаційної адміністрації рф пунктів пропуску між тимчасово окупованою частиною території України та її неокупованою частиною, а також закликав до подальшої окупації території України: «Пункты пропуска ставьте, а еще лучше поближе-поближе».

Крім того, обвинувачений висловлював вкрай негативне ставлення до держави України, занепокоєння подальшим визволенням Збройними Силами України тимчасово окупованої території Запорізької області.

У вересні 2022 року судді повідомили про підозру.

6 жовтня 2022 року ухвалою Івано-Франківського апеляційного суду скасовано ухвалу слідчого судді Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області від 19 вересня 2022 року та застосовано до обвинуваченого запобіжний захід у вигляді застави в розмірі 1210 прожиткових мінімумів для працездатних осіб з покладенням обов`язків.

З матеріалів суду відомо, що 8 серпня 2022 року обвинувачений виїжджав з території України до Республіки Польща через МАПП «Устилуг», що також свідчить про наявну у нього безперешкодну можливість залишити країну у будь-який час.

Під час обрання запобіжного заходу у вигляді застави щодо обвинуваченого було встановлено наявність ризиків, визначених частиною першою статті 177 Кримінального процесуального кодексу України. Заявлені при поданні клопотання про обрання запобіжного заходу ризики не зменшились та продовжують існувати.

Наразі обвинуваченому заборонено виїзд за межі Київської області, він повинен прибувати до слідчих та прокурорів за першою вимогою; повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання; утриматися від спілкування з особами, які є свідками у даному кримінальному провадженні; носити електронний засіб контролю.

Обвинувачений підозрюється у вчинення тяжкого та особливо тяжкого злочинів, за якими передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк від дванадцяти до п’ятнадцяти років та позбавлення волі на строк від п’яти до восьми років відповідно.

Водночас СБУ наголошує, що через відсутність законодавчого врегулювання функціонування Вищої ради правосуддя (ВРП) затримати цього зловмисника неможливо, навіть після оголошення підозри, бо ВРП – це єдиний орган, уповноважений надати дозвіл на затримання суддів.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.