Узбека, який порізав коломиянина, лікуватимуть у психіатричному закладі

Коломийський міськрайонний суд відправив на примусове лікування громадянина Узбекистану, який влаштував різанину у Коломиї.

17 березня 2019 року близько 22:30 хвилин обвинувачений (уродженець та громадянин Узбекистану) на грунті неприязних відносин завдав не менше 10 ударів ножем потерпілому.

Обвинувачений виконав до кінця всі дії, спрямовані на умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині. Однак з причин, що не залежали від волі нападника, потерпілий був доставлений до «Коломийської центральної районної лікарні», де йому була надана своєчасна медична допомога.

Напад стався на вулиці Бандери у м.Коломиї поблизу будинку №44.

Свідок повідомила суду, що нападник та потерпілий були її хлопцями. У той момент, коли вона зустрічалась з узбеком, потерпілий почав надсилати їй на мобільний телефон різні тексти, у тому числі й з погрозами. Узбек сказав їй, що він поспілкується з потерпілим по-чоловічому, а незадовго до цього, у нього з’явився металевий складаний ніж із зеленим руків’ям. І от у березні 2019 року, коли вона перебувала за кордоном, їй подзвонив узбек та повідомив, що порізав потерпілого і можливо його вбив. Вона припинила розмову, зателефонувала на мобільний телефон потерпілого, але відповіла представниця медзакладу і сказала, що він знаходиться у них.

Висновком судово-психіатричного експерта від 28 жовтня 2022 року, за яким, обвинувачений страждає тимчасовим хворобливим розладом психічної діяльності у формі дисоціативного розладу, субступорозний синдром, не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. До виходу із хворобливого стану потребує застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричного закладу із суворим наглядом.

Суд вважає, що 17 березня 2019 року, близько 22 години 30 хвилин, дійсно мало місце кримінальне правопорушення, передбачене частиною 2 статті 15 і частиною 1 статті 115 КК України, яке вчинив саме обвинувачений, при цьому перебуваючи у стані осудності. Оскільки, під час вчинення вказаного діяння, хронічним психічним захворюванням, недоумством, тимчасовим чи іншим хворобливим розладом психічної діяльності, як зазначено у висновку експерта, він не страждав, та міг усвідомлювати значення своїх дій і керувати ними.

Але після вчинення зазначеного кримінального правопорушення, обвинувачений захворів на психічну хворобу у вигляді тимчасового хворобливого розладу психічної діяльності у формі дисоціативного розладу, субступорозний синдром, і не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, що в силу положень частини 3 статті 19 КК України, виключає можливість застосування до нього покарання. Позаяк, не підлягає покаранню особа, яка вчинила кримінальне правопорушення у стані осудності, але до постановлення вироку захворіла на психічну хворобу, що позбавляє її можливості усвідомлювати свої дії (бездіяльність) або керувати ними. До такої особи за рішенням суду можуть застосовуватися примусові заходи медичного характеру, а після одужання така особа може підлягати покаранню (частина 3 статті 19 КК України).

Суд застосував до обвинуваченого примусові заходи медичного характера у вигляді госпіталізації до закладу з надання психіатричної допомоги, із суворим наглядом. Запобіжний захід, у виді його поміщення до закладу з надання психіатричної допомоги в умовах, що виключають його небезпечну поведінку, зокрема до КНП «Івано-Франківський спеціальний заклад надання психіатричної допомоги Івано-Франківської обласної ради», із суворим наглядом, продовжили - до набрання цією ухвалою законної сили.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.