Прикарпатці, які створили конвертаційний центр, уникли кримінальної відповідальності

Івано-Франківський міський суд прийняв ухвалу щодо двох прикарпатців, яких звинувачували у легалізації (відмиванні) майна, одержаного злочинним шляхом.

У 2016 році уродженець с.Королівки Тлумацького району створив ряд юридичних осіб для імітації господарської діяльності.

«Обвинувачуваний не переслідував мети досягнення економічних і соціальних результатів й одержання прибутку, бажаючи імітувати законну господарську діяльність, а створений суб’єкт підприємницької діяльності планував використовувати для конвертації безготівкових коштів в готівку, повернення готівки власникам таких коштів та отримання незаконної винагороди (відсотків) за конвертування безготівкових коштів в готівку», - йдеться у вироку суду.

Роль обвинуваченого, як виконавця злочину, полягала в залученні безготівкових коштів зацікавлених суб’єктів підприємництва на банківські рахунки створених ним товариств з наступним поверненням готівки власникам безготівкових коштів, а також у складанні завідомо неправдивих офіційних документів, які мали стати прикриттям конвертації безготівкових коштів в готівку.

Роль іншого обвинуваченого (уродженця с.Дубівців Галицького району), полягала в наданні порад та вказівок щодо проведення фінансових операцій з безготівковими коштами, які надходили на банківський рахунок створеного підприємства.

Упродовж липня 2016 року-травня 2018 року послугами підприємства скористались десятки компаній переважно будівельного та нафтовидобувного сектора з Івано-Франківської області.

З судового вироку неможливо зрозуміти, які суми пройшли через цей конвертаційний центр.

У судовому засіданні обвинувачені вину у вчиненні кримінальних правопорушень не визнали. Однак подали до суду заяви про їх звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку із закінченням строків давності на підставі ст. 49 КК України.

Прокурор не заперечив щодо звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку із закінченням строків давності.

Суд вирішив, що особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минуло три роки - у разі вчинення злочину невеликої тяжкості, за який передбачене покарання у виді обмеження або позбавлення волі. Інкриміновані підсудним злочини належали до злочинів невеликої тяжкості.

Суд вирішив звільнити обвинувачених від кримінальної відповідальності, а провадження - закрити.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.