Прикарпатець, який убив співчарочника, отримав 7 років ув’язнення

Калуський міськрайонний суд виніс вирок уродженцю Житомира, який до смерті побив знайомого.

9 червня 2019 року близько 08:00 обвинувачений з трьома чоловіками розпивав спиртні напої позаду магазина, що по вул. Хіміків,10 в м. Калуші. Згодом він почув крики про допомогу: потерпілий лежав на жінці, в якої були спущені штани до колін та намагався її зґвалтувати. Він стягнув його з жінки, виникла бійка. В процесі бійки він завдав потерпілому ударів руками та ногами. Цього ж дня медики станції швидкої та невідкладної медичної допомоги о 10:25 доставили потерпілого у реанімаційне відділення Калуської ЦРЛ, де о 10:55 той помер.

Обвинувачений пояснив, що у дівчини були спущені штани і вона кричала про допомогу. Він «стягнув» за комір нападника, вдарив його в ділянку голови, той впав на землю. Потерпілий намагався відповісти своїм ударом, однак останній ухилявся і наніс йому ще кілька ударів в ділянку голови зверху і збоку. Злякавшись від вчиненого, обвинувачений втік додому, в цей час потерпілий був ще живий. В подальшому, дізнавшись, що той помер, добровільно звернувся в поліцію та розказав про вчинене.

Обвинувачений стверджує, що жодного наміру вбивати потерпілого він не мав, просто намагався захистити жінку. Сам потерпілий фізично сильніший за нього, перебував в стані алкогольного сп’яніння. Обвинувачений щиро розкаявся у вчиненому, шкодує за вчинене, попросив вибачення у родичів потерпілого.

За висновком судмедекспертизи, потерпілому було завдано не менше 7-8 ударів в ділянку голови, в ділянку грудної клітки один удар, в ділянку лівої ноги один удар.

Жінка пояснила суду, що після вживання алкоголю, потерпілий напав на неї та намагався згвалтувати. Вона весь час кричала, так як намагалась чинити опір неправомірним діям, підбіг обвинувачений та намагався «зняти» з неї нападника. Останній перший вдарив обвинуваченого, між ними почалась бійка. Скільки саме ударів наніс обвинувачений потерпілому не пам’ятає, оскільки перебувала в стресовому стані. В подальшому обвинувачений втік, потерпілий залишився лежати землі, він був живий дихав і рухався. Вона також втекла.

Жінка зазначила, що вона і нападник перебували в стані алкогольного сп’яніння. З приводу згвалтування вона не зверталась до правоохоронних органів, однак, однозначно заявила, що сама б не змогла вирватись від нападника, і якби не допомога обвинуваченого, то той би її згвалтував. Про це вона говорила працівникам поліції під час допиту та під час проведення інших слідчих дій.

Один зі свідків, який брав участь у розпиванні алкогольних напоїв повідомив, що жінка була дівчиною обвинуваченого.

Суд прийшов до висновку, що обвинувачений справді перешкодив вчиненню неправомірних дій зі сторони нападника щодо жінки. Однак, згідно показів свідка під час проведення слідчого експерименту, обвинувачений завдавав потерпілому дуже багато ударів, майже всі вони були по голові і були дуже жорстокими. Після нанесення тілесних ушкоджень обвинувачений протягнув потерпілого на 2-3 метри. Вказане також підтверджується висновками експертизи, в якій зазначено про сліди ковзання на одязі потерпілого.

Також, у судовому засіданні свідок заявив, що потерпілий впав та не піднімався, а обвинувачений продовжував наносити йому тілесні ушкодження. При цьому, потерпілий не захищався, ударів у відповідь не завдавав, так як не міг.

Із висновку експерта вбачається, що в обвинуваченого відсутні тілесні ушкодження, які б вказували на можливу боротьбу чи самооборону. При цьому, характер тілесних ушкоджень свідчить про те, що маловірогідно, що потерпілий після їх отримання міг виконувати самостійні рухи, наприклад, рухатися, пересуватися, кричати та інше.

У зв’язку із наведеним суд приходить до висновку, що обвинувачений заподіяв потерпілому тяжкі тілесні ушкодження, які спричинили його смерть, у той час, коли в застосуванні заходів захисту явно відпала потреба.

У липні 2022 року обвинуваченого затримали за скоєння крадіжки. Він зі спільником вкрали з підвалу точильний верстат.

Прокурор у судовому засіданні просив суд визнати обвинуваченого винним та призначити йому покарання у вигляді 9 років позбавлення волі за вбивство та 5 років позбавлення волі за крадіжку.

Суд визнав обвинуваченого винним та визначив остаточне покарання у вигляді позбавлення волі на строк 7 років. Початок строку відбуття покарання рахуватимуть з 27.07.2022, тобто з часу фактичного затримання.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після прийняття рішення судом апеляційної інстанції.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.