Прикарпатець, який поширював дитячу порнографію, відбувся умовним терміном

Тисменицький районний суд виніс вирок прикарпатцю, який вчинив розповсюдження зображень та відеопродукції порнографічного характеру, що містять дитячу порнографію.

Обвинувачений працює програмістом у софтверній компанії. 27.07.2017 р. обвинувачений розповсюдив 404 фото файли, що містять ознаки дитячої порнографії, серед користувачів програмного продукту «uTorrent 3.5». Вказані файли зберігав з метою подальшого розповсюдження до 27.07.2017 р., тобто до моменту виявлення працівниками поліції факту розповсюдження.

Також він завантажив на жорсткий диск свого комп’ютера 11 відеофайлів з ознаками дитячої порнографії, які зберігав з метою незаконного розповсюдження.

В судовому засіданні підсудний свою вину у вчиненні пред’явленого йому в обвинувальному акті злочину заперечив повністю. Суду пояснив, що дійсно є дипломованим програмістом та займається написанням цифрових програм в сфері компютерних технологій. За місцем його фактичного проживання в с. Клузові його ПК працював цілодобово за винятком перебоїв з електроенергією. ОС «Віндовс» була не ліцензована, але дозволяла в повній мірі користуватися ПК. Також була встановлена програма «Торрент» для обміну файлами за технологією Р2Р, під час встановлення якої він не ознайомився із ліцензійними умовами. Упродовж періоду експлуатації були випадки встановлення шкідливих програм, які він самостійно усував. Через інтернет-браузер періодично переглядав матеріали сексуального характеру, окремі з яких завантажував, оскільки це не заборонено законом. Доступ до його «домашнього» компютера та як наслідок до мережі Інтернет мали всі члени сім’ї, оскільки паролем обмежений не був. Допускає, що помилково могли завантажити файли з порнографією дружина і син. На момент проведення обшуку будь-яких файлів із дитячою порнографією на ПК, який вилучено, не було і не могло бути. Після проведення обшуку системний блок опечатали та засвідчили підписами, в тому числі і його, однак за період перебування системного блоку у володінні працівників поліції відповідні файли з дитячою порнографією могли бути умисно завантажені останніми з метою фальсифікації матеріалів кримінального провадження. Підсудний просить суд його виправдати.

Незважаючи на повне заперечення обвинуваченим своєї вини у пред’явленому йому обвинуваченні, його вина доводиться зібраними та дослідженими в судовому засіданні доказами.

Зокрема, допитана в судовому засіданні колишня дружина обвинуваченого повідомила, що ще до моменту одруження він володів персональним комп’ютером із своєрідним архівом порнографії різноманітних жанрів, в тому числі і дитячої, який сам періодично переглядав. При цьому, обвинувачений користувався ПК виключно самостійно, нікого до нього не допускав. У обвинуваченого була хвороблива схильність до неповнолітніх, а особливо малолітніх дівчат. Час від часу повідомляв їй, що йде до міської ратуші «знімати молоде м’ясо», після чого вихвалявся перед нею про його «досягнення» з молодими дівчатами. У юному віці він проводив з нею фотосесії в оголенному вигляді та володіючи цими фотографіями шантажував її висвітленням цих фотографій в мережі Інтернет в разі надання щодо нього правоохоронним органам викривальних показань.

«Вирішуючи питання про призначення підсудному покарання, суд враховує і те, що негативних наслідків в результаті неправомірних дій обвинуваченого не наступило; обвинувачений на обліку в психоневрологічному та наркологічному диспансерах не перебуває; має постійне місце проживання та праці за якими характеризується позитивно; працюючи займається суспільно-корисною працею, до кримінальної відповідальності раніше не притягувався являється утриманцем неповнолітньої дитини; його поведінку до і після вчинення злочину, відношення до вчиненого злочину, тобто є особою із належним рівнем соціальної зрілості, яка має легальний дохід та міцні соціальні зв’язки, що применшує передумови для подальшої її протиправної поведінки», - йдеться у вироку суду.

Суд вважає, що виправлення та перевиховання обвинуваченого можливе без ізоляції його від суспільства, а тому призначаючи основне покарання у виді позбавлення волі, суд застосовує щодо підсудного норми ст. 75 КК України з встановленням іспитового строку та покладенням обов`язків передбачених ст. 76 КК України.

Суд визнав обвинуваченого винним та призначив йому покарання - у виді п’яти років позбавлення волі. На підставі ст. 75 КК України, звільнив обвинуваченого від відбування призначеного судом покарання, встановивши іспитовий строк тривалістю два роки.

Вирок суду набирає законної сили після закінчення строку подачі апеляційної скарги, якщо така скарга не буде подана учасниками провадження у вказаний строк. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення апеляційним судом.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.