З Польщі до Івано-Франківська можуть прокласти швидкісну залізничну колію

Фото ілюстративне

Європейські інституції готові підтримати українські залізничні проєкти, пише польське видання Rzeczpospolita.

Однією з найсерйозніших має стати лінія для швидкісних поїздів Краків через Медику та Львів до Івано-Франківська. Потенційно її можуть продовжити територіями Румунії та Молдови до Одеського порту.

«До травня 2023 року ми хочемо підготувати техніко-економічне обґрунтування цього проекту. Ця лінія може бути важливою не лише з цивільних, а й з військових міркувань, що підвищить шанси на її фінансування. Принаймні такі сигнали ми отримуємо від Єврокомісії», – каже директор офісу міжнародних проектів «Укрзалізниці» Володимир Шемаєв.

Якщо реконструкція всієї мережі залізниць України на стандарт 1435 мм поки що дуже віддалена і невизначена перспектива, то протягом десятка-іншого років може бути побудовано декілька таких ліній. Українська залізниця вже уклала договір з Польським центральним комунікаційним портом на техніко-економічне обґрунтування швидкісної залізниці Варшава-Львів (незалежно від будівництва згаданої ділянки «звичайної» лінії до Рави Руської). Інший план – будівництво швидкої лінії Варшава-Київ.

«Ці проекти непрості. Такі лінії, ймовірно, не замінили б сьогоднішні лінії, скоріше, вони б були побудовані поруч з ними. Треба думати і про прибутковість. Коли закінчиться війна і почнуть літати літаки, лінія Варшава-Київ мала б бути дійсно швидкісною, щоб конкурувати з літаком, який долає цей маршрут за 1,5 години», - пояснює Володимир Шемаєв.

За словами Якуба Маєвського, президента асоціації Pro Kolej, плани Укрзалізниці можуть бути дуже вигідними для польської економіки, насамперед через покращення вантажопотоку через нині забитий кордон.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.