Адвокат, який пропонував хабар судді Коломийського суду, відбувся умовним терміном

Вищий антикорупційний суд виніс вирок адвокатові, який пропонував хабар судді Коломийського міськрайонного суду Володимиру П’ятковському.

8 вересня 2022 року у службовому кабінеті в будівлі Коломийського міськрайонного суду за результатами розмови із клієнтом, в адвоката Івана Козака (уродженця смт.Делятина) виник злочинний умисел, спрямований на одержання неправомірної вигоди за прийняття рішення у справі про адміністративне правопорушення (Керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння). Суддя Володимир П’ятковський сказав, що вивчить дану справу та повідомить адвокату, що можна зробити для закриття справи.

9 вересня 2022 року порадив адвокату, щоб він підготував заперечення, а також клопотання про закриття провадження у вказаній справі, та підтвердив свій намір одержати неправомірну вигоду в розмірі 1000 доларів США за прийняття рішення із використанням службового становища. Зокрема, за непритягнення його клієнта до адміністративної відповідальності за вчинення адміністративного правопорушення.

При цьому адвокат мав одержати неправомірну вигоду від клієнта та передати її судді.

9 вересня 2022 року адвокат подзвонив клієнту та уточнив, що розмір неправомірної вигоди, яку має передати судді за вирішення питання про не притягнення його до адміністративної відповідальності має становити 1 200 доларів США, з яких 200 доларів США - це оплата послуг адвоката, та попросив привезти грошові кошти.

22 вересня 2022 адвокат отримав раніше обумовлену неправомірну вигоду у вигляді грошових коштів у сумі 1 200 доларів США для подальшої передачі судді за прийняття ним рішення з використанням службового становища, а саме за закриття провадження у справі про адміністративне правопорушення.

22 вересня 2022 у службовому кабінеті суду адвокат передав судді 1000 доларів, причому повідомив, що 200 доларів взяв собі.

23 вересня 2022 суддя повідомив адвокату, що судове рішення у справі про адміністративне правопорушення буде готове до кінця дня.

23 вересня 2022 року помічником судді Коломийського міськрайонного суду, яка не була обізнана з протиправними діями адвоката та судді, у комп’ютерній програмі був створено проект (у статусі «чернетка») постанови суду від 22 вересня 2022 року у справі № 346/2650/22 про закриття провадження про адміністративне правопорушення стосовно клієнта.

10 січня 2023 року між прокурором п’ятого відділу управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора та підозрюваним адвокатом за участю його захисника укладено Угоду про визнання винуватості.

Суд затвердив угоду та узгоджене сторонами покарання за ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 368 КК України у виді позбавлення волі строком на 5 (п’ять) років з позбавленням права займатися адвокатською діяльністю строком на 2 (два) роки без конфіскації майна. При цьому звільнив адвоката на підставі ч. 2 ст. 75 КК України від відбування узгодженого сторонами основного покарання у виді 5 (п’яти) років позбавлення волі з випробовуванням, встановивши йому іспитовий строк тривалістю 3 (три) роки.

Додаткове покарання щодо адвоката у виді позбавлення права займатися адвокатською діяльністю строком на 2 (два) роки підлягає реальному виконанню.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Зазначимо, що у жовтні 2022 року Вищий антикорупційний суд визначив 744 300 грн застави з обов’язками для судді Володимира П’ятковського.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.