Суд виніс вирок військовому, який сприяв виїзду прикарпатця за кордон

Івано-Франківський міський суд виніс вирок військовому, який сприяв незаконному переправленню осіб через державний кордон України з корисливих мотивів.

У липні 2022 року обвинувачений, діючи умисно та за попередньою змовою групою осіб з іншою особою, відносно якої здійснюється окреме кримінальне провадження, виказав пропозицію надати неправомірну вигоду в розмірі 2000 доларів США за вплив на прийняття рішення головою, секретарем та членами військово-лікарської комісії щодо визнання тимчасово непридатним до військової служби військовозобов’язаного за станом здоров’я та видачі відповідної довідки військово-лікарської комісії, на підставі якої останній матиме право перетнути державний кордон та виїхати за межі України.

Після чого одержав вказану неправомірну вигоду в сумі 2000 доларів США, що згідно курсу Національного банку України становило 73 137,20 грн., шляхом заздалегідь обумовленого безпосереднього отримання її іншою особою, відносно якої здійснюється окреме кримінальне провадження.

Крім того, запропонував військовозобов’язаному (надав пораду) механізм виїзду за кордон шляхом отримання у районному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки довідки про тимчасову непридатність до військової служби, яка надає право перетину державного кордону України. Забезпечив проходження ним військово-лікарської комісії шляхом використання останнім під час її проходження консультативного висновку лікаря-спеціаліста від 03.08.2022, в якому містилися неправдиві відомості щодо стану його здоров’я, в результаті чого той отримав засоби для виїзду за межі України - тимчасове посвідчення військовозобов`язаного і довідку військово-лікарської комісії від 27.09.2022 про те, що він визнаний тимчасово не придатним до військової служби за станом здоров`я, які (документи) стали підставою для перетину останнім державного кордону України.

31 січня 2023 року між прокурором Івано-Франківської спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Західного регіону та підозрюваним Оприсутності його захисника укладено угоду про визнання винуватості, відповідно до якої підозрюваний беззастережно визнав свою вину у вчиненні кримінальних правопорушень.

Суд затвердив угоду, визнав обвинуваченого винним та призначив остаточне покарання за сукупністю кримінальних правопорушень шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим тримання в дисциплінарному батальйоні на строк 1 (один) рік без позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю та без конфіскації майна.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. Вирок може бути оскаржено шляхом подачі апеляційної скарги до Івано-Франківського апеляційного суду через Івано-Франківський міський суд протягом тридцяти днів з дня його оголошення з підстав, передбачених ч.3 ст.394 КПК України.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.