У Калуському суді пояснили, чому прикарпатців ув’язнюють за дрібні крадіжки

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області відреагував на обурення прикарпатців у соцмережах щодо винесення вироків за дрібні крадіжки з реальними термінами ув’язнення.

Текст роз’яснення подаємо повністю:

Покарання за крадіжки та грабежі в умовах воєнного стану.

У суспільстві час від час виникає хвиля обурення, коли з’являються новини про призначення судами суворих покарань за крадіжки одягу, продуктів харчування, інших речей.

Дописи на сторінках медіа ресурсів активно обговорюються та коментуються небайдужими читачами.

На думку коментаторів такі вироки є занадто суворими, бо за крадіжку наприклад ковбасних виробів людину несправедливо запроторювати за грати на тривалий термін ув’язнення. Але ситуація стає набагато зрозумілішою коли прочитати сам вирок, а не заголовки статей.

Усі вироки постановляються суддею у нарадчій кімнаті після завершення судового розгляду. Судове рішення приймається на підставі встановлених обставин, що підтверджуються достатньою сукупністю доказів. Крім власне підстав, суддею наводяться мотиви прийняття такого рішення.

Суддя за своїм внутрішнім переконанням оцінює усі докази на підтвердження винуватості обвинуваченого. Особливо звертається увага на статтю (частини статті) кримінального кодексу України, що передбачає відповідальність за вчинене кримінальне правопорушення.

Законом України від 03.03.2022р. «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за мародерство» було внесено зміни до складів злочинів (крадіжка, грабіж, розбій та ін.) кваліфікуючу ознаку – вчинення злочину в умовах воєнного або надзвичайного стану.

Таким чином до прийняття цього закону, обвинувачений за крадіжку чи грабіж міг відбутися елементарно штрафом, тепер покарання за крадіжку передбачає виключно позбавлення волі на термін від 5 до 8 років. А за скоєння грабежу стаття передбачає позбавленням волі на строк від 7 до 10 років.

Крім власне санкції статті, суддя враховує такі кваліфікуючі ознаки як повторність, сукупність та рецидив кримінальних правопорушень, а відповідно при їх наявності наступає призначення більш суворого покарання.

На прикладі нещодавно постановленого вироку суду від 21.02.2023р. обвинувачений перебуваючи в торговому залі крамниці помітив на торгових стелажах засоби гігієни та продукти харчування. Він вирішив помістити їх у куртку, в яку був одягнутий. Пройшовши касову зону магазину, був зупинений працівниками торгівельного закладу. Вчиненим кримінальним правопорушення попереджено завдання матеріальної шкоди на суму у розмірі 678, 32 грн.

При постановлені цього вироку суд враховував, що чоловік раніше судимий за вчинення корисливих злочинів, так:

  • - 12.10.2009 року до покарання у виді позбавлення волі строком 3 роки за ч.3 ст. 185 КК України;
  • - 12.01.2018 до покарання у виді позбавлення волі строком 3 роки за ч.2 ст. 309, ч. 1 ст. 162 КК України;
  • - 06.01.2023 до покарання у виді позбавлення волі строком 5 років за ч. 3 ст. 15, ч. 4 ст. 185 КК України.

І тепер маючи не зняту та не погашену у встановленому законом порядку судимість повторно вчинив закінчений замах на таємне викрадення чужого майна (крадіжку), в умовах воєнного стану. Крім того при призначенні покарання суд частково приєднав невідбудте покарання за попереднім вироком суду від 06.01.2023 року, де йому призначили позбавлення волі строком на 5 років і яке він не відбув.

Таким чином Калуський суд призначив остаточне покарання у вигляді позбавлення волі строком на 5 років, 6 місяців.

Для уникнення фактів манімуляцій, можна ознайомлюватися із судовими рішеннями, які розміщені у Єдиному реєстрі судових рішень (https://reestr.court.gov.ua/), доступ вільний.

Із вироком суду, який наведений у статті можна ознайомитися за посиланням: https://reestr.court.gov.ua/Review/109122383.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.