Руслан Коцаба отримав статус політичного біженця

Колегією суддів Коломийського міськрайонного суду Івано-Франківської області продовжується розгляд резонансної кримінальної справи стосовно журналіста, який обвинувачується у вчиненні злочинів, передбачених ч.1 ст.111, ч.1 ст.114-1 КК України.

«В судовому засіданні, 22 лютого 2023 року, захисником обвинуваченого заявлено клопотання про відкладення розгляду справи, у зв'язку із долученням до матеріалів справи документів, які підтверджують статус політичного біженця обвинуваченого», - повідомили в Коломийському міськрайонному суді.

Наступне судове засідання відбудеться о 09:00 год. 09 березня 2023 року.

Довідка.

У січні 2015 року Руслан Коцаба розмістив у Інтернеті відеозвернення до Президента України, у якому закликав українців бойкотувати мобілізацію. Окрім того, він брав участь у низці передач пропагандистського характеру на російських телеканалах.

У травні 2016 року Івано-Франківський міський суд виніс обвинувальний вирок Руслану Коцабі. Колегія суддів призначила журналісту покарання у вигляді три з половиною роки позбавлення волі за перешкоджання діяльності Збройних сил України.

Після оскарження вироку Апеляційний суд області повністю виправдав Коцабу та визнав його невинним. Прокуратура оскаржила це рішення у Вищому спеціалізованому суді України, який направив справу Коцаби на повторний розгляд.

У лютому 2018 року Апеляційний суд Івано-Франківської області ухвалив рішення направити справу у Долинський районний суд. Звідти обвинувальний акт повернули прокуратурі через брак доказів. Прокуратура такі дії суду оцінила незаконними й оскаржила повернення обвинувального акту. З квітня 2019 року справа перебуває на розгляді у Коломийському суді.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.