Водій, який переїхав лежачого на дорозі чоловіка, відбувся умовним терміном

Надвірнянський районний суд виніс вирок водієві, який керуючи транспортним засобом, порушив правила безпеки дорожнього руху, що спричинило смерть потерпілого та завідомо залишив його без допомоги, коли той перебував у небезпечному для життя стані і був позбавлений можливості вжити заходів до самозбереження внаслідок безпорадного стану через отримані тілесні ушкодження.

23.07.2022 приблизно в 00:50 хвилин, в темну пору доби, суху погоду обвинувачений, керуючи автомобілем марки Fiat Doblo, рухався ділянкою автодороги Т-0905 Делятин - Раківчик, що по вул. Незалежності у смт. Ланчині Надвірнянського району у напрямку с. Раківчика. Дана ділянка дороги для двох напрямків руху, має по одній смузі для руху в кожному напрямку, не освітлюється вуличним освітленням. У цей час на проїзній частині смуги руху автомобіля марки Fiat Doblo, у горизонтальному положенні знаходився потерпілий. Маючи об’єктивну можливість завчасно виявити перешкоду для руху у вигляді лежачого пішохода, своєчасно не вжив заходів до зменшення швидкості руху транспортного засобу, аж до його зупинки, або безпечного для інших учасників руху об`їзду перешкоди, унаслідок чого допустив наїзд на пішохода.

У результаті порушення обвинуваченим Правил дорожнього руху України відбулася дорожньо-транспортна пригода, внаслідок якої пішохід отримав тілесні ушкодження, від яких на місці події наступила його смерть.

Після наїзду на пішохода обвинувачений не переконався чи потребує потерпілий допомоги, не вжив можливих заходів для надання йому домедичної допомоги, не викликав бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги та не відвіз потерпілого до найближчого лікувального закладу своїм транспортним засобом, а умисно залишив його у небезпечному для життя стані та не зупиняючись, автомобілем покинув місце події.

Своїми діями, які виразились у завідомому залишенні без допомоги особи, яка перебуває в небезпечному для життя стані і позбавлена можливості вжити заходів до самозбереження, якщо той, хто залишив без допомоги, мав змогу надати йому допомогу, а також у разі, коли він сам поставив потерпілого в небезпечний для життя стан, обвинувачений вчинив злочин, передбачений ч. 1 ст. 135 КК України.

Потерпілий у судовому засіданні 17.01.2023 подав письмову заяву про закриття кримінального провадження у формі приватного обвинувачення за ч. 1 ст. 135 КК України у зв’язку з відмовою від обвинувачення у кримінальному провадженні у формі приватного обвинувачення, оскільки жодних претензій до обвинуваченого він не має, вони з ним примирилися. Подану ним заяву підтримав, просив задовольнити, також підтвердив, що жодних претензій до обвинуваченого він не має, моральна та матеріальна шкода йому відшкодована.

Прокурор в судовому засіданні не заперечував проти закриття кримінального провадження у формі приватного обвинувачення за ч. 1 ст. 135 КК України відносно обвинуваченого.

Обвинувачений та захисник обвинуваченого адвокат у судовому засіданні не заперечували проти закриття кримінального провадження за ч.1 ст. 135 КК України.

Суд вирішив закрити кримінальне провадження у зв’язку з відмовою потерпілого від обвинувачення у кримінальному провадженні у формі приватного обвинувачення.

Суд визнав обвинуваченого винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 286 КК України та призначив йому покаранняу виді 3(трьох) років позбавлення волі без позбавлення права керування транспортними засобами. На підставі ст. 75 КК України звільнив його від відбування основного покарання з випробуванням з іспитовим строком на 1 (один) рік 6 (шість) місяців.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.