В Івано-Франківську засудили колаборантку з Харківщини

Івано-Франківський міський суд виніс вирок уродженці Харківщини, яка добровільно працювала в окупаційній адміністрації держави-агресора.

Громадянка України умисно, без фізичного примусу, погроз вбивством чи застосуванням насильства щодо неї та членів її родини вступила в злочинну змову з представниками російської окупаційної влади і надала добровільну згоду на співробітництво з ворогом шляхом вчинення спільних дій, направлених на нанесення шкоди суверенітету, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України.

«20.07.2022 обвинувачена, перебуваючи на тимчасово окупованій території в м.Куп`янську Харківської області, добровільно зайняла посаду провідного спеціаліста відділу звернень громадян військово-цивільної адміністрації Куп`янського району Харківської області, в незаконному органі влади, створеному на тимчасово окупованій території, тобто в окупаційній адміністрації держави агресора. У подальшому з 20.07.2022 по 07.09.2022 добровільно співпрацювала з російською окупаційною владою, обіймала посаду в незаконному органі влади, створеному на тимчасово окупованій території, виконувала функції представника влади в окупаційній адміністрації держави агресора», - йдеться у вироку суду.

Колабораційна діяльність обвинуваченої була припинена внаслідок звільнення території м. Куп`янська Харківської області Збройними силами України.

Допитана в судовому засіданні обвинувачена повністю визнала себе винуватою у вчиненні інкримінованого злочину. Вона пояснила, що займала посаду провідного спеціаліста відділу звернень громадян військово-цивільної адміністрації Куп`янського району Харківської області в окупаційній адміністрації держави агресора. Додатково зазначила, що на даний момент переосмислила своє ставлення до збройної агресії Російської Федерації проти України та вважає її неправомірною. Також вказала, що на момент вчинення описаних в обвинувальному акті дій не до кінця розуміла їх злочинність та карність, а піти на співпрацю з окупантами її спонукало скрутне матеріальне становище, наявність на утриманні двох малолітніх дітей, а також характер запропонованої їй роботи, яка полягала тільки у наданні гуманітарної допомоги громадянам України. Вона розуміє, що вчинила неправильно, їй дуже прикро за свою поведінку та вчинок.

Суд визнав обвинувачену винуватою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.111-1 КК України та із застосуванням ч.1 ст.69 КК України призначив їй покарання у виді позбавлення волі на строк 3 (три) роки з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади та органах місцевого самоврядування на строк 10 (десять) років та без конфіскації майна.

Строк відбування покарання рахуватимуть з моменту набрання вироком законної сили.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.