Учасники банди вимагачів відбулись умовними термінами

Калуський міськрайонний суд виніс вироки трьом учасникам банди вимагачів.

Судом встановлено, що учасник №1 вчинив організацію вимагання, тобто вимоги передачі чужого майна з погрозою насильства над потерпілим, вчинену за попередньою змовою групою осіб.

Учасник №2 вчинив: вимогу передачі чужого майна з погрозою насильства над потерпілим, вчинену за попередньою змовою групою осіб; примушування до виконання цивільно-правових зобов’язань, вчинене за попередньою змовою групою осіб, поєднане із погрозою заподіяння тяжких тілесних ушкоджень.

Учасник №3 вчинив примушування до виконання цивільно-правових зобов’язань, вчинене за попередньою змовою групою осіб, поєднане із погрозою заподіяння тяжких тілесних ушкоджень.

Так, на початку лютого 2019 року, учасник №1, переслідуючи корисливу мету незаконного збагачення внаслідок вчинення злочинних дій, вирішив організувати вимагання грошових коштів у потерпілого, шляхом залучення до вимагання групи сторонніх осіб, які шляхом погроз із застосування насильства до нього повинні здійснити вимогу передачі грошових коштів у сумі 120 000 (сто двадцять тисяч) гривень.

З метою реалізації своїх злочинних намірів, що полягали у спрямуванні, об’єднанні та координуванні зусиль інших осіб на вчинення задуманого учасник №1 (організатор вимагання) звернувся до двох пособників, яким обіцяв здійснити виплату невстановленої суми грошових коштів, за виконання вимагання.

16 березня 2019 року обвинувачені зустрілись з потерпілим у місті Бурштині, де в салоні автомобіля, погрожуючи застосуванням насильства, вимагали передати грошові кошти у сумі 120 000 (сто двадцять тисяч) гривень як повернення неіснуючого боргу перед організатором вимагання, підтверджуючи реальність своїх погроз один із пособників вдарив правою рукою (на відмашку) потерпілого в область грудей.

В ході «переговорів» вимагачі зменшили суму з 120 до 80 тисяч.

Крім того, 1 жовтня 2018 року один із учасників банди позичив підприємиці (власниці магазину) грошові кошти в розмірі 121 тис. доларів США, які остання зобов’язалась повернути до 31.12.2018 про що написала розписку. Однак, вона свої зобов’язання щодо повернення грошових коштів, тобто цивільно-правове зобов’язання, у зазначений час не виконала.

У зв’язку з цим учасник банди вирішив примусити її до виконання цивільно-правового зобов’язання, для чого вирішив залучити ще одного учасника, матеріали відносно якого виділено в окреме провадження.

Двоє учасників банди погрожували підприємиці заподіяти тяжкі тілесні ушкодження задля примушування її до виконання цивільно-правових зобов’язань. Сприймаючи погрози як реальні, погодилася частково виконати свої цивільно-правові зобов`язання перед учасником банди та повернути частину грошей в сумі 10 000 доларів США.

Обвинувачений №1 в судовому засіданні вину у вчиненому кримінальному правопорушенні вину визнав повністю та вказав, що дійсно вчинив кримінальне правопорушення в період часу та при обставинах, викладених в обвинувальному акті. У вчиненому щиро розкаявся, просив суворо не карати та не позбавляти його волі, врахувати, що він усвідомив, що вчинив неправильно, став на шлях виправлення, а також врахувати наявність на утриманні неповнолітньої дитини та того, що раніше він до кримінальної відповідальності не притягався.

Обвинувачений №2 в судовому засіданні вину у вчинених кримінальних правопорушеннях вину визнав повністю та вказав, що кримінальні правопорушення вчинив в період часу та при обставинах, викладених в обвинувальному акті. У вчиненому щиро розкаявся, просив суворо не карати та призначити покарання із застосуванням ст..69 КК України, а також просив врахувати його стан здоров’я та те , що на його утриманні знаходиться неповнолітня дитина, та що потерпіла не наполягає на суворому покаранні.

Обвинувачений №3 в судовому засіданні вину у вчиненому кримінальному правопорушенні визнав повністю та також вказав, що кримінальне правопорушення вчинив в період часу та при обставинах, викладених в обвинувальному акті. У вчиненому щиро розкаявся, просив не позбавляти його волі, врахувати, що він став на шлях виправлення, обіцяв, що більше такого не повториться, а також просив врахувати те, що він є особою з інвалідністю та має на утриманні неповнолітню дитину.

Потерпілий подав до суду заяву, в якій просив розгляд кримінального провадження проводити без його участі. Потерпіла подала заяву до суду, в якій вказує, що змінене обвинувачення підтримує, щодо міри покарання покладається на розсуд суду, а розгляд справи просить слухати без її участі.

Суд вирішив, що «покарання має на меті не тільки кару, а й виправлення засуджених, а також запобігання вчиненню нових кримінальних правопорушень як засудженими, так і іншими особами».

Обвинувачений №1 був визнаний винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 27, ч. 2 ст.189 КК України та призначити покарання - 4 (чотири) роки позбавлення волі. Згідно ст. 75 КК України його звільнили від відбування покарання з випробуванням та встановити йому іспитовий строк 2 (два) роки.

Обвинувачений №2 був визнаний винуватим. Згідно ч.1 ст. 70 КК України, шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим, йому остаточно призначили - 1 (один) рік 3 (три) місяці обмеження волі. Строк відбування покарання рахували з 17.08.2019, зарахувавши відповідно до вимог ч.ч.1, 5 ст.72 КК України у строк відбуття покарання попереднє ув’язнення з 17.08.2019 по 02.04.2020, з розрахунку один день попереднього ув’язнення за два дні обмеження волі. Він був звільнений на підставі ч.5 ст. 72 КК України від відбування покарання у зв`язку із його відбуттям.

Обвинувачений №3 був визнаний винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.355 КК України та призначити покарання - 3 (три) роки позбавлення волі. Згідно ст. 75 КК України його звільнили від відбування покарання з випробуванням та встановили йому іспитовий строк 2 (два) роки 6 (шість) місяців.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. Вирок може бути оскаржено до Івано-Франківського апеляційного суду через Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області шляхом подання апеляції протягом 30 діб з часу проголошення.

Нещодавно, у Єдиному державному реєстрі судових рішень відбулись зміни. Відтепер персональні дані учасників судового процесу (суддів, прокурорів та захисників) не публікуються. Відтак, невідомо, які саме судді виносять вироки іменем України.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.