Прикарпатка, яка задушила новонароджену дитину, отримала рік позбавлення волі

Болехівський міський суд виніс вирок прикарпатці, яка вбила власну новонароджену дитину.

20 жовтня 2021 року близько 01 год 30 хв обвинувачена знаходилась за місцем свого проживання у с.Козаківці Болехівської громади разом зі своєю родиною, відчула болі в животі та зрозуміла, що у неї почались пологи. Не повідомивши нікому про настання пологів, маючи реальну можливість звернутися до медичного закладу в момент настання пологів, обвинувачена самостійно прийняла рішення народити дитину без надання кваліфікованої медичної допомоги, де самотужки, без втручання сторонніх осіб під час фізіологічних пологів народила дитину чоловічої статі.

«Відразу після природного виходу дитини з пологових шляхів, обвинувачена перерізала пуповину невстановленим досудовим розслідуванням предметом та переконавшись, що її новонароджена дитина є живою, діючи умисно, за допомогою рушника та фізичних зусиль здійснила петлеподібне здавлення навколо шиї дитини, помістивши в ротову порожнину шматок тканини, зв`язавши його у вузол. Внаслідок таких дій в дихальні шляхи її сина не потрапляло повітря та були спричинені тілесні ушкодження, що спричинило смерть новонародженої дитини, яка померла на місці від механічної асфіксії через удушення петлею», - йдеться у вирок суду.

З метою укриття скоєного нею злочину та уникнення кримінальної відповідальності, обвинувачена обгорнула тіло мертвої дитини поліетиленовим пакетом, помістила в рюкзак та перенесла до дерев`яного ящика на горище будинку за місцем проживання.

Під час розгляду справи обвинувачена спочатку свою винність у вчиненому визнала частково та відмовилася надати пояснення згідно ст. 63 Конституції України, що вплинуло на порядок дослідження доказів на підтвердження її винуватості.

«В подальшому обвинувачена вину визнала повністю, надала пояснення, якими підтвердила, що дійсно була вагітною, скривши цей факт від усіх. Хотіла зробити аборт, але терміни вагітності не дозволяли цьому. Дитину народила вечером на вулиці, яким чином позбавила її смерті не пам’ятає, померлу дитину заховала в рюкзак на горищі будинку. Зранку встала та пішла різати дрова, нікого не повідомивши про вчинене. Кається у вчиненому, вважає, що сімейні обставини змусили її це зробити. Вона є одинокою матір’ю та виховує двох неповнолітніх дітей, задля яких живе і працює, щоб забезпечити їх всім необхідним. Проживаючи з батьком та мачухою в одному будинку, перебуває з ними в неприязних відносинах, оскільки вони намагаються позбавити її житла, виганяють з дітьми з будинку і її немає кому захистити», - йдеться у вироку суду.

Батько обвинуваченої вказав, що проживає в будинку разом з жінкою, яка з 15 років жила своїм життям, "гуляла" та не хотіла його слухати. Обвинувачена в шлюбі не перебувала, але разом з своїми двома неповнолітніми дітьми проживає з ним та його дружиною. Вона зловживає алкоголем, є агресивною, діти її бояться, тому ними більше опікується він та його дружина. Обвинувачена не хоче працювати, заробляє в сезон тільки збором ягодів та грибів.

Інший свідок зазначив, що після повідомлення сусідів приїхали працівники поліції, були крики від обвинуваченої про те, що дитини немає, але дитину знайшли мертвою в коробці в будинку батьків. Обвинувачену забрали в лікарню, звідки вона прийшла сама. Односельчани засуджували її за її вчинок і це не перший випадок із нею. Раніше вона також таке вчинила, народивши дитину, яку спалила, про це показували по телевізору у програмі «Стосується кожного», в якій обвинувачена також брала участь та їздила до Києва. Обвинувачена дітей доглядає, вони чисті, доглянуті, собі відмовить у чомусь, але дітям все дасть.

У суді вирішили, що на період часу, що відноситься до інкримінованого їй злочину підекспертна перебувала в стані і перебуває на даний час, при якому здатна в повній мірі усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. Застосування примусових заходів медичного характеру вона не потребує.

Суд визнав жінку винуватою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 117 КК України та призначив їй покарання у виді позбавлення волі на строк 1 (один) рік. Строк покарання обчислюватимуть з моменту звернення вироку до виконання.

На вирок може бути подана апеляційна скарга до Івано-Франківського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення через Болехівський міський суд.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.