Франківські депутати закликали уряд розвивати домашні господарства

На позачерговій сесії Івано-Франківської міської ради, депутатський корпус звернувся до Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем`єр Міністра України щодо розвитку домашніх господарств.

Текст звернення:

З перших днів агресії росії проти України наш народ став на захист Свободи і цінностей. Хтось зі зброєю в руках пішов на передову, залишивши свої сім`ї, бізнес, свої господарства, а хтось своїми силами та засобами долучився до різної роботи щоб забезпечити військових та біженців. У цьому пориві варто розуміти, що на початках, як і зараз прості люди використовують свої засоби своїх домашніх господарств: кошти, товар, власну працю.

Ще 400-300 років до н.е. давньогрецький історик, письменник, політичний та військовий діяч Ксенофонт Афінський у своїх працях вивів формулу «Ведення домашнього господарства». У своєму тракті «Про домашнє господарство» Ксенофонт визначав види товару(споживчу для власних потреб та мінову для обміну чи продажу), визнав необхідність існування грошей та необхідність накопичення їх на випадок війни. Сьогодні у часі, у великій мірі наші громадяни виживають, ще і допомагають ЗСУ і переселенцям завдяки умінням працювати у своїх господарствах, своїм запасом, як матеріальним так і грошовим.

Американський економіст єврейського походження, який здобув освіту в Україні, Лауреат Нобелівської премії з економіки Саймон Кузнець підкреслював, що національний дохід враховує лише ринкову вартість товарів і послуг, які продокує економіка, але не враховує колосальну вартість товарів і послуг, які щодня виробляють домашні господарства і суспільство загалом.

Таким чином підтверджується велика роль в нашій економіці громади України, територіальних громад (домашніх господарств), котрі використовують свої господарства у створенні благ для своїх сімей, громад та обороноздатності держави.

На даний час ресурси таких людей значно зменшуються оскільки є менші можливості підтримки держави, а в деяких випадках і погіршення стану добробуту людей через некомпетентні дії зі сторони певних владних інституцій. Так урядові постанови спрямовані на стимулювання підприємницької діяльності та створення робочих місць в рамках економіки воєнного часу не передбачає підтримку саме громад, фізичних осіб, та приватних домашніх господарств. Як приклад: урядова програма грантів передбачає до 250 тис. грн. для кожного українця, який хоче започаткувати власну справу або розвинути існуюче підприємство. Але є умова - створення двох робочих місць та зареєструватись як СПД. Прості підрахунки показують, що за таких вимог тих 250 тис. грн. піде на виплату зарплати та податків протягом 8-10 місяців, а про закупівлю якогось обладнання для ведення бізнесу і не може бути мови. Тут таки доцільніше вбачається виділення грантів саме для фізичних осіб під ведення приватних господарств без вказаних вимог.

Також є багато негативних рішень НКРЕ відносно власників домашніх господарств, котрі встановили сонячні станції. Це сильно понижує людські можливості виживання у часі війни, так само як і негативно впиває на економічний стан України. Разом із цим зазначаємо, що НКРЕ з даного питання зовсім не приймало негативних рішень щодо юридичних осіб в цьому самому сегменті господарювання. Ми переконані, що невеликі кошти від таких СЕС, які встановлюються в приватних домогосподарствах підуть на їхню підтримку чи будуть використані громадянами для розвитку своїх сімей, на сплату послуг, закупівлю товарів, інших речей. Тобто підуть в оборот, а значить в розвиток територіальних громад (сплата ПДФО), в економіку держави.

Як зазначає Національний банк України, у ІV кварталі 2022 року Українські банки очікують збільшення обсягів коштів клієнтів, особливо залучень від домогосподарств. Це може бути сталим показником якщо його не погіршувати неправомірними діями державних органів.

Виходячи з вищенаведеного пропонуємо Президенту, Верховній Раді, Кабінету Міністрів звернути увагу на сталий розвиток держави, який має бути зосередженим на збагачені людського життя, як фактор стабільності Держави. Необхідності досягнення розуміння збалансування підтримки усіх сфер людського ведення економічної діяльності задля процвітання нашої Держави. Не допущення погіршення стану людського добробуту задля розбудови могутньої, сильної безпечної Держави України. Вважаємо, що подальша політика має ґрунтуватись саме на такому баченні людського життя!!!