Франківський школяр Юрій Тумир розробив дрон-міношукач

В Івано-Франківську стартував 4-й Всеукраїнський STEМ-фестиваль, де презентуватимуть цікаві проєкти та напрацювання дітей з педагогами.

Розробка одинадцятикласника природничо-математичного ліцею вразила. Юрій Тумир разом із наставником Олександром Аронцем представили дрон-розвідник-міношукач.

«Це дрон-розвідник-міношукач, який дозволяє як проводити і розвідку території з можливістю перешкоджання заглушки дрона, тобто його не крадуть, нічого. І також він може проводити пошук мін та позначання на карті нашого майбутнього мобільного додатку. Тобто дрон летить по маршруту заданому, який зараз вже можна задати в нашому додатку, проводить обстеження території і позначає, на яких координатах розташовані міни. Система розпізнавання розміру та типу міни, яка також записана в додатку. Тобто сапер собі в додатку відкриває, яка це міна і де розміновувати», - розповідає про дрон-міношукач розробник, учень природничо-математичного ліцею Юрій Тумир.

Розробляли дрона-розвідника близько 4-х місяців. Методом спроб та помилок. Зараз же квадрокоптер активно тестують.

«Якщо буде дозвіл на польоти, то ми зможемо протестувати на військовому полігоні на макетах мін як він працює, як працює програма і готові робити їх для наших воїнів, саперів для того, щоб вони могли їх використовувати. А також він може працювати як розвідник, розглядати поверхні із землі, з більш високих точок», - каже викладач Міського центру науково-технічної творчості учнівської молоді Олександр Аронець.

Загалом на фестивалі зареєстровано більше ста різних проєктів. З усіх міст держави. У нинішніх умовах війни, до першого Всеукраїнського фестивалю інноваційних технологій долучилися українські школярі навіть з окупованих територій.

Фестиваль триватиме до 28 жовтня. За цей час свої розробки представлять на загал понад сотню талановитих учнів нашої країни.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.