Суд оштрафував «Івано-Франківськгаз Збут» на 175 мільйонів гривень за недобір газу

Господарський суд Івано-Франківської області оштрафував ТОВ «Івано-Франківськгаз збут» на 175,75 млн. гривень за позовом постачальника газу ТОВ «ЙЕ Енергія».

Позивач вказав на неналежне виконання відповідачем договірних зобов’язань стосовно прийняття мінімального договірного обсягу природного газу. Наведена обставина стала підставою для нарахування штрафу.

Позиція відповідача зводилась до того, що: у відповідача не було потреби приймати природний газ у позивача, оскільки мав місце факт укладення договору з новим постачальником; відповідач з об’єктивних причин не мав можливості оплатити штраф, враховуючи свій фінансовий стан; позивач не дотримався досудового врегулювання цього спору (переговори, консультації).

«Покупець, в період з 01.05.2021 і до припинення дії договору - 01.11.2021, прийняв обсяг природного газу менше мінімального договірного обсягу природного газу на 229765356,650 куб. метрів вартістю 1757531275 грн 76 к. Неналежне виконання покупцем обов’язку стосовно оплати мінімального договірного обсягу природного газу стало підставою для нарахування штрафу», - йдеться у рішенні суду.

Суд задовольнив позов Товариства з обмеженою відповідальністю «ЙЕ Енергія» до Товариства з обмеженою відповідальністю «Івано-Франківськгаз збут» про стягнення штрафу за договором купівлі-продажу природного газу в сумі 175,75 млн. гривень. Суд вирішив стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Івано-Франківськгаз збут» на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «ЙЕ Енергія» 175753127 (сто сімдесят п’ять мільйонів сімсот п’ятдесят три тисячі сто двадцять сім) грн 58 к. штрафу та 868350 (вісімсот шістдесят вісім тисяч триста п`ятдесят) грн 00 к. судового збору.

Рішення прийняла суддя Тетяна Стефанів.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

За даними сервісу Opendatabot, до жовтня 2020 року кінцевим бенефіціаром компанії-позивача був олігарх Дмитро Фірташ. У період 2020-2022 років компанія кілька разів змінила назву з ТОВ «РГК-Трейдінг» на ТОВ «Єгаз», а згодом на ТОВ «ЙЕ Енергія». При цьому кінцевим бенефіціаром вказана кіпрська компанія Т.G.I. GAS HOLDINGS LIMITED. Наразі невідомо, хто де-факто контролює цю компанію.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.