У Яремчі відбулись українсько-польські зустрічі

22-23 вересня у Яремче відбулись традиційні ХV українсько-польські зустрічі. Це єдиний регулярний науковий форум в Україні, який вже 15 рік поспіль збирає разом для обміну думками українських і польських експертів, дипломатів та науковців.

Цього року тема спілкування – «Україна та Республіка Польща в умовах критичної глобальної турбулентності: нові виклики, загрози та можливості». Організаторами цьогорічного форуму виступили Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, Студії східноєвропейських досліджень Варшавського університету, Інститут політичних та етнонаціональних досліджень імені Івана Кураса НАН України. Партнерами традиційно є Представництво «Польська Академія наук» у Києві, тижневик „Kurier Galicyjski”, Фонд “Свобода і Демократія”, Інститут польської культури в Києві.

Конференцію традиційно урочисто відкрили ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда та директор Студій східноєвропейських досліджень Варшавського університету Ян Маліцький.

“Зараз, як ніколи, Україна і Польща є разом. Ми об’єднали всі зусилля – політичні, економічні, інтелектуальні, міжкультурні для того, щоби протистояти російській агресії, – заявив Ігор Цепенда. – Наші зустрічі – це підтвердження того, що нам вдалося протягом цих років об’єднати велику кількість дослідників українсько-польських відносин, які дійсно докладали чимало зусиль, аби ідеї, думки, експертизи щодо того, що нас об’єднує, донести до урядів наших країн. І тепер вони успішно реалізуються”.

Директор Студій східноєвропейських досліджень Варшавського університету Ян Маліцький також привітав усіх учасників зустрічей і подякував їм за те, що навіть під час війни конференцію не було ані скасовано, ані перенесено: «Ми тут тому, щоб показати, що ми з вами, ми приїхали великою польською делегацією, аби потиснути вам руки».

У перший день зустрічей відбулась секція «Гуманітарний вимір співпраці України та Республіки Польща в новій геополітичній реальності».

Учасники форуму обговорили тему трансформації світового порядку в результаті широкомасштабної російсько-української війни. Зокрема, місце України та Республіки Польща на новій геополітичній карті світу.

Також підбили підсумки двостороннього діалогу в тридцяту річницю підписання Договору між Україною та Республікою Польща про добросусідство, дружні відносини і співробітництво.

Відбулись дискусії про поглиблення політичної та військової співпраці України та Республіки Польща в контексті широкомасштабної агресії РФ проти української держави.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.