У Калуші судять русофілку, яка виправдовувала агресію рф

На розгляді у Калуському міськрайонному суді знаходиться кримінальна справа про обвинувачення місцевої мешканки у вчиненні злочину передбаченого ч. 3 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України, глорифікація її учасників).

«Після проведення підготовчого судового засідання, розпочався розгляд справи по суті. Прокурор зачитав у судовому засідання обвинувальний акт, а обвинувачена виступила із захисною промовою. Вона повідомила, що 17 і 23 березня розмістила у соціальній мережі статті, в яких описала реалії життя. У статтях вона не виправдовує агресію російської федерації та не надавала негативну оцінку українській владі. Розповідала, що є русофілкою та письменницею, яка працювала у російському медіа просторі і отримувала за свою працю, грошові кошти. У своїх публікаціях, які написала у квітні та травні активно ганьбила російську армію за напад на Україну. Дане кримінальне провадження є помстою за таку її позицію з боку ФСБ. Свою вину у вчиненні злочину не визнає», - повідомили у Калуському міськрайонному суді.

Під час розгляду справи прокурор заявив клопотання про продовження обвинуваченій раніше обраного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, так як раніше встановлені ризики залишилися незмінними.

Захисник заперечив щодо задоволення клопотання прокурора про продовження його підзахисній терміну дії запобіжного заходу у виді тримання під вартою. Наголосив, що виключно тяжкість покарання не може бути єдиною підставою для застосування такого суворого запобіжного заходу, як тримання під вартою. А тому просить обрати його підзахисній запобіжний захід у вигляді домашнього арешту. Обвинувачена підтримала позицію захисника.

Суд, розглядаючи клопотання враховував тяжкість інкримінованого обвинуваченій злочину, а також те, що обставини, за яких судом обвинуваченій було обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою, не відпали, а продовжують існувати.

Під острахом кримінальної відповідальності, враховуючи режим воєнного стану на території України, обвинувачена може покинути її територію, тим же самим переховуватись від суду. Також вона може перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином, оскільки обвинувачується у скоєнні злочину проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку, вчинених у воєнний час.

Таким чином суд вирішив продовжити обвинуваченій, строк дії запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою на два місяці.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.