Суд оштрафував прикарпатку, яка вкрала у лісгоспі ялинки

Надвірнянський районний суд виніс вирок уродженці с. Черника Надвірнянського району, яка вкрала ялинки з лісгоспу.

18.12.2020 обвинувачена перебувала у лісовому масиві ДП "Надвірнянське ЛГ" урочище Яршичний, що в с. Зелена, уч. Черник, Надвірнянського району Івано-Франківської області. Цього дня вона побачила зрубані дерева хвойної породи "Ялина" і у неї виник умисел на таємне викрадення чужого майна. Після чого шляхом вільного доступу викрала із лісового масиву урочище Яршичний, квартал 6-8 Зеленського лісництва заготовлені новорічні ялинки в кількості 32 штуки, вартістю 4520,00 гривень, які перевезла за допомогою гужового транспортного засобу до свого місця проживання. Такими чином, ДП "Надвірнянське лісове господарство" було заподіяно майнову шкоду у розмірі 4520 гривень. Таким діями, обвинувачена вчинила кримінальний проступок, передбачений ч.1 ст.185 КК України, а саме: таємне викрадення чужого майна (крадіжку).

Обвинувачена вину у вчиненні кримінального проступку передбаченого ч.1 ст. 185 КК України визнала повністю. Вона пояснила, що поверталася з роботи і побачила зрубані і заготовлені ялинки. У цей час у неї виник умисел на викрадення ялинок. Для цього вона виписала 32 ялинки офіційно, за які заплатила 3500,00 гривень. Ці ялинки вона забрала на підставі виданих їй документів. Потім вона повернулася на місце, де отримувала ялинки, таємно викрала і за допомогою гужового транспорту вивезла звідти ще 32 ялинки. Викрадені ялинкивона привезла додому (участок Черник, с.Зелена). Всі ялинки мала намір продати у м.Тернополі. За словами жінки, вчинила крадіжку через скрутне майнове становище. Під час транспортування ялинок у Тернопіль у с.Пнів їх зупинили працівники поліції. Шкоду відшкодувала в повному обсязі 18.07.2022 у розмірі 4520,00 гривень. Просила її суворо не карати, зазначила, що щиро розкаюється у вчиненому.

Представник потерпілого в судовому засіданні 10.08.2022 пояснив, що працює в Надвірнянському лісгоспі провідним інженером з охорони і захисту лісу. Вказав, що обвинувачена виписала у них ялинки у кількості 32 штуки. Ці ялинки їй видали з бірками. Видача ялинок офіційно виписаних здійснювалася у лісі. Ялинки зберігаються у лісі і їх охороняє лісник. Територія не огороджена. Вирубка здійснюєтья наперед, оскільки невідомо коли саме замовники приїдуть забирати ялинки. Тому на місці вчинення злочину було більше зрубаних дерев, ніж замовила обвинувачена. Лісник виявив крадіжку ялинок наступного дня. Вирубку ялинок здіснював лісник, відповідно до лісорубного квитка. Зазначив, що завдана шкода обвинуваченою відкодована у повному обсязі. Просив обвинувачену суворо не карати.

Суд визнав обвинувачену винною у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст.185КК України та призначив її покарання у виді штрафу у розмірі 1000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 17000 (сімнадять тисяч) гривень 00 копійок. Виплату штрафу розтермінували на 10 місяців.

Вирок винесла суддя Віта Матолич за участю прокурора Федорчука В.Ю.

Вирок може бути оскаржений в апеляційному суді протягом 30 днів.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.