Прикарпатцю, який організував ботоферму для окупантів, оголосили підозру

За процесуального керівництва Івано-Франківської обласної прокуратури повідомлено про підозру 28-річному мешканцю Калуського району у несанкціонованому втручанні в роботу автоматизованих систем та мереж електрозв'язку, що призвело до витоку та підробки інформації, спотворення процесу обробки інформації, порушення встановленого порядку її маршрутизації, що заподіяло значну шкоду (ч. 2 ст. 361 КК України).

«Досудовим розслідуванням встановлено, що зловмисник співпрацював з великою російською платформою, яка надає незаконні послуги оренди чужих телефонних номерів для створення фейкових акаунтів у соцмережах, месенджерах, відеохостингах та електронних гаманцях. Через цю платформу реалізовувалося масштабне спотворення інформаційного простору, таке як «накрутка» кількості переглядів, вподобань, коментарів у соціальних мережах та відеохостингах. Це дозволяло здійснювати вплив на суспільну свідомість, у тому числі в інтересах ворожої пропаганди. Фігурант вийшов на росіян через спеціалізований Telegram-канал. Він домовився з російською стороною про співпрацю та отримав детальні інструкції, як запустити роботу ботоферми. Росіяни надали йому необхідне програмне забезпечення, а технічне обладнання для функціонування ботоферми зловмисник придбав сам», - повідомили в Прокуратурі Івано-Франківської області.

Експертиза засвідчила, що фігурант використовував SIM-банки, які дають можливість «гарячої» заміни сімкарт та підміни міжнародних ідентифікаторів мобільного обладнання, відомих як IMEI, для приховування своєї протиправної діяльності та уникнення блокування оператором.

На даний момент підтверджено використання фігурантом у роботі ботоферми 10,7 тисяч сім-карт одного з українських мобільних операторів. В результаті порушення маршрутизації міжнародного трафіку з використанням цих сім-карт зловмисник завдав матеріальної шкоди оператору на більш як 290 тис. грн.

Фігуранту обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.

Досудове розслідування здійснюється слідчими Управління СБУ в Івано-франківській області.

За вчинені злочинні дії йому загрожує покарання у виді позбавлення волі на строк від 3 до 6 років.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.