Прикарпатець, який виправдовував окупантів, відбувся умовним терміном

Івано-Франківський міський суд виніс вирок пенсіонеру, уродженцю м.Жмеринки, який виправдовував збройну агресію РФ та самопроголошених республік.

«У невстановлений час у громадянина України сформувалось упереджене негативно-оціночне, зневажливе уявлення до української влади, внаслідок чого він на противагу діям органів державної влади умисно, публічно розпочав виправдовувати збройну агресію російської федерації проти України у соціальній мережі «Однокласники» та глорифікувати осіб, які здійснювали збройну агресію російської федерації проти України, розпочату у 2014 році. Знаючи, що публікації в соціально-орієнтованих ресурсах як частина суспільно-політичної комунікації сприяють формуванню суспільної думки, обвинувачений з часу збройної агресії російської федерації проти України послідовно, систематично, активно став розповсюджувати у них публічну інформацію, спрямовану на виправдовування збройної агресії російської федерації проти України та глорифікацію осіб, які здійснювали збройну агресію російської федерації проти України, розпочату у 2014 році», - йдеться у вироку суду.

Зокрема, він поширював дописи, де українські військові називались нацистами, возвеличував загиблих бойовиків. Одного із загиблих лідерів «ДНР» «характеризував як героя - людину, що вчинила подвиг для Донбасу, який не буде забутим».

В судовому засіданні обвинувачений свою вину у вчиненому визнав повністю, підтвердив суду вказані вище обставини вчиненого ним кримінального правопорушення, та пояснив, що в березні - квітні 2022 року за допомогою облікового запису в соціальній мережі «Однокласники» поширював дописи, в яких містились виправдовування збройної агресії російської федерації проти України, возвеличення представників збройних формувань рф. Щиро покаявся, просив суд суворо його не карати.

Суд врахував похилий вік та тяжкий стан здоров`я обвинуваченого, обставини, що пом’якшують та обтяжують покарання. До обставин, що пом`якшують покарання обвинуваченого суд відносить активне сприяння розкриттю кримінального правопорушення та щире каяття у вчиненому. Обставин, які обтяжують покарання не встановлено.

Суд вважає за можливе застосувати ст. 75 КК України і звільнити обвинуваченого від відбування призначеного покарання з випробуванням. Вказане покарання буде необхідним та достатнім для виправлення обвинуваченого і попередження вчинення нових кримінальних правопорушень.

Суд визнав обвинуваченого винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.436-2 КК України та призначив покарання у виді 5 (п`ять) років позбавлення волі без конфіскації майна. На підставі ст.75 КК України звільнив обвинуваченого від відбування призначеного основного покарання у виді позбавлення волі з випробуванням, встановивши йому іспитовий строк тривалістю 1 рік.

Вирок виніс суддя Дмитро Руденко за участю прокурорів Бурака Б.Г., Безрукого О.Р.

Вирок може бути оскаржено шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.