В Івано-Франківську стартувала фотовиставка «Батьківська Хата. Homestead»

11 серпня в галереї Центру сучасного мистецтва відбулось відкриття міжнародного фотопроекту — «Батьківська Хата. Homestead», приуроченого до Дня Незалежності України.

На експозиції представлені роботи відомих фотографів: Світлани Задоровської (Україна), Олександри Першиної (Україна), Оленки Браво (США). Побачити фотовиставку можна до 26 серпня за адресою: Івано-Франківськ, Марійки Підгірянки, 23.

«Батьківська Хата. Homestead» один із способів розповісти про нашу ексклюзивність та автентичність Україні й всьому світу. Він народився кілька років тому. І зараз актуальний, як ніколи. Адже культура підживлює дух, це дуже важливо під час війни. Він гуртує навколо себе людей з різних регіонів нашої держави та навіть куточків планети. Розповідає про минуле, особливі традиції і стиль, притаманні лише українському народу. Це історія, втілена у фотокартинах. За кожною стоїть титанічна робота багатьох людей, істориків, етнографів. Її можна назвати археологічною, бо вона піднімає з глибин все те, що намагалися винищити й приховати від нас десятиліттями російські диктатори», - повідомили організатори виставки.

Команда проєкту : Оденка Браво, Natalia Sturgill, Світлана Задоровська, Олена Христюк, Viletorcya Lundblade, Alena Garcia та Ольга Шулъженко.

Одяг з приватних колекцій: Володимира Щибрі, Natalia Sturgill, Мили Вишиванки та Alena Garcia.

Куратор фотоекспозиції: Валерій Леїцинський (Україна)

Роботи ФОТОГРАФІВ: Олександри Першино!, Світлани Задоровської та Оленки Браво.

Світлана Задоровська

Мисткиня. Художниця. Фотографка.

Київська фотохудожниця, членкиня Національної Спілки Фотохудожників України. Автор власних фотопроєктів та учасниця Міжнародних фотосалонів, призер національних фотоконкурсів, учасниця багатьох персональних та спільних виставок. Співорганізатор та основна фотографиня проекту.

Я долучилась до зйомок проекту саме через його унікальність. Проект "Батьківська Хата. Homestead" створений з метою популяризації української культури серед самих українців, а також промоцію нашої історії у світі.

Наша культура - це духовна броня нації. В проекті продемонстровані автентичні народні костюми різних етнографічних регіонів України кінця ХіХ - початку XX ст. разом з архітектурними формами та побутом.

Україна неймовірна! Про це говорять всі, хто бодай раз бачив дивовижну красу, унікальну природу, чув мову солов'їну, культуру, традиціїта гостинність.

Оленка Браво

Фотографиня та мисткиня.

Діаспорянка, членкиня ради директорів неприбуткової громадської організації "Ukrainian San Antonio" / Техас, США. Автор та співорганізатор культурно - освітнього проекту "Батьківська Хата. Homestead".

Фотографка проекту "Батьківська Хата", а також приймала участь у створенні етно - календаря, що був організований "Українською спадщиною 2022" у місті Сан Антоніо, США.

Наша культура - це наша зброя! Свого часу ми вивчали історію костюму по світлинам 100 річної давнини, а тепер будуть вивчати історію костюму та побуту нашої країни за матеріалами проекту "Батьківська Хата. Homestead".

Століттями ворог намагався знецінити та знищити все українське. Ця боротьба триває дотепер, тому наш обов'язок відтворювати, зберігати та популяризувати. Від кожного з нас залежить яким буде наше майбутнє.

Наталія Стурджілл

Народилась та виросла на Київщині.

З 2005 року проживаю у США у штаті Джорджія.

З 2015 року розпочала колекціонувати український старовинний одяг, так як сильно сумувала за своєю Батьківщиною, за рідною землею та за нашим - українським. Старовинний одяг відкрив мої очі на багату українську історію. В колекції' зібрано 20 українських областей з 25, тож мрію зібрати всі регіони. Колекція налічує орієнтовно більше трьох сотень автентичних сорочок від кінця 19 ст. до початку 20 ст.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.